Ereklyék a régi trafikból

946

Újabb a múlt emlékeit őrző épületet bontanak le Cegléden. Most a volt Fradi Söröző és Trafik, valamint a mellette levő polgárház tűnik el a Damjanich utca és az Árpád utca sarkáról. Az épületben talált emlékek a Régi Idők Tárházába kerültek, ahol újra megelevenedhet majd Káposztás Jánosné trafikja – mondta a tárház vezetője, Gigor Tibor.

Az épület bontása során a régi trafik spalettáit találták meg. Valamint egy nyitva tartás táblát, melyből kiderült, hogy ki volt egykor az üzlet tulajdonosa.

GIGOR TIBOR, vezető, Régi Idők Tárháza: ,,Amikor kinyitottuk megtaláltuk a kis nyitva tartásos táblát és ott volt, hogy Káposztás Jánosné dohányáru üzlete. Ezeket szedtük le és hoztuk el, ezeket próbáljuk felújítani és majd bekerülnek a helytörténeti gyűjteménybe.”

A múzeumban újra megelevenedik majd a kis trafik – mondta a tárház vezetője.

GIGOR TIBOR, vezető, Régi Idők Tárháza: ,,Próbáljuk majd azt a látképet visszahozni, ami látható volt az utcán, tehát ki lehet nyitni a spalettát, majd azt a kis üveges ablakot. Vissza lesz téve a tábla és egy kisebb leírás lesz az üvegek mögé téve, hogy egy kisebb történetet is lehessen róla tudni.”

Az üzletben egykor nemcsak dohányárut lehetett kapni, igen széles volt a kínálat.

GIGOR TIBOR, vezető, Régi Idők Tárháza: ,,Mint olvasható is a spalettákon lehetett kapni totó lottót, újságárus volt a hölgy. Káposztás Jánosnénak hívták egészen pontosan. Ha jól emlékszek közel 48 évig üzemeltette a helyet, miután sajnos bezárta. Valamint tényleg megfért ott egymás mellett a játék és a dohányáru. Tehát dohányt és játékokat is lehetett kapni, kisebb figurákat, rózsapatront a kis pisztolyba, csokikat, tehát mindent lehetett kapni.”

Kérik, hogy akinek bármilyen tárgyi emléke van az épületből vigyék el a múzeumba, hogy teljes legyen a tárlat. Továbbá a helyiség történetét is szívesen fogadják.