Értéktár túra Cegléden

916

Először szerveztek Cegléden értéktár túrát, ahol a városban levő nevezetességeket, értékeket tekinthették meg a résztvevők. Az egész napos programon egyebek mellett meglátogatták a Kossuth Múzeumot és a Dobmúzemot és megkóstolták a laskát is.

Az ország több pontjáról érkeztek látogatók Ceglédre, hogy megtekintsék a város nevezetességeit. A Pest Megyei Értéktár bizottsága, a Ceglédi Tourinform és Pest Megye Önkormányzata közösen szervezte az értéktár túrát.

TÖRÖK ISTVÁN, elnök, Megyei Értéktár Bizottság: ,,Egy pályázati forrás lehetőségével élve szervezzük meg ezeket a túrákat a megyei önkormányzat hivatalával közösen. Tulajdonképpen az a szerepe, hogy az értéktár bizottságba bekerülnek javaslatok, így több minden Ceglédről és a ceglédi kannától kezdve a Református nagytemplomig nagyon sok értékünk van, ami Ceglédről érkezett. A cél az, hogy ezeket az értékeket jobban megismerjék mások és mi magunk is jobban megismerjük.”

Az a tapasztalat, hogy egyre többen vesznek részt ezeken az értéktár túrákon. A programra ellátogatott Ambrus András is. A megyei önkormányzat sajtófőnöke arról beszélt, hogy már többször járt Cegléden.

AMBRUS ANDRÁS, sajtófőnök, Pest Megyei Önkormányzati Hivatal: ,,Magánemberként a fürdőben és akkor már láttam egy két nevezetességet. De teljesen más, amikor az ember egy ilyen értéktár túrán vezetett emberektől hallja az információkat és közben látja is ezeket a nevezetességeket. Például Reznák Erzsébet múzeumigazgató asszony kalauzolása és ez a séta teljesen más, mint amikor az ember fellapoz egy könyvet, vagy a tévében nézi meg. Vagy megízlelheti a laskát itt egy helyi étteremben.”

A programmal kapcsolatban örömét fejezte ki a Tourinform Iroda vezetője, Füle Magda is.

FÜLE MAGDA, vezető, Tourinform Iroda: ,,Na most a ceglédi értéktár kincsei hogy ha felkerülnek a Pest Megyei Értéktárba, ha elfogadják belekerülnek a városi értékek. A mi érdekünk, hogy ha egyre több érték kerülne bele a Pest Megyeibe és onnan pedig tovább.”

A csoport ellátogatott a Dobmúzeumba is, ahol a vezető, Kármán Sándor beszélt a kezdetekről, a gyűjteményéről és a jövőbeli terveiről.