Felmérték a sportolási szokásokat

489

Elkészült a ceglédiek sportolási szokásait elemző felmérés. Cegléd csatlakozott a Közösségi Sportváros programhoz is, melynek weboldalán (www.freesportparks.hu) saját adatlappal rendelkezik. Ezen hasznos információk és egy térkép található, rajta bejelölve az összes ingyenes szabadtéri sporthelyszín a városban. Az alábbiakban a közel 500 kitöltött kérdőív összesített adatainak ismertetését, elemzését olvashatják.

Cegléd város lakossága sportolási szokásainak felmérése
Cegléd Város Önkormányzata elkészítette 2020-as online felmérését a lakosság sportolási szokásairól. Az online kérdőívet eljuttattuk a sportvállalkozásokhoz, valamint a Facebook-on keresztül, hirdetések által a sportoló lakosság felé is. A felmérést 497-en töltötték ki, amelyből érdekes információkat tudhattunk meg a ceglédiek sportolási szokásairól. Fontos, hogy a felmérés nem reprezentatív!
A kitöltők valamivel több mint fele hölgy volt, a legaktívabb kitöltők a 25-54 éves korosztályból kerültek ki.
A felmérésből megtudhattuk, hogy a legnépszerűbb sporttevékenység a futás, majd ezt követi a kerékpározás. Ezek a számok nem is annyira meglepőek, mindkét sportág komoly bázissal rendelkezik a városban, és mindkét esetben van egy egyesület, közösség, amely összetartja a sportolókat. De nagyon népszerű volt a válaszok között a konditermi edzés, a tollaslabda és a fitnesz is.
A kitöltők 66,8%-a legalább heti 3 alkalommal sportol, 13,4%-uk pedig minden nap!
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a ceglédiek mennyit szoktak sportolásra költeni. Az eredmények alapján megállapítható, hogy 60,4%-uk 0 és 10.000,- Ft között költ el egy hónapban a sportolással kapcsolatban, a többiek pedig havi 10.000,- Ft felett költenek.
Érdekes adat volt még, hogy a rendszeresen sportoló lakosok valamivel több mint felének van sportmúltja fiatalabb korából. Azaz járt valamilyen versenysportra utánpótlás vagy felnőtt sportolóként, és az aktív időszaka után is megtartotta sportos életmódját. Amit jó látni, hogy a kitöltők 46,7%-a úgy ültette bele mindennapi életébe a sportot, hogy ennek nem volt komoly előzménye, hanem időközben találta meg örömét a rendszeres testmozgásban.
Szerettük volna megtudni azt is, hogy a sportoló ceglédiek egyedül, vagy közösségben szeretnek inkább sportolni, a természetet vagy a termeket választják inkább helyszínül. A kitöltők 44,3%-a egyedül szeret sportolni, a többiek inkább közösségben. A válaszadók 30,3%-a jelölte meg, hogy a szabadban sportol inkább. De itt figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos sportágak csak termekben valósíthatók meg.
Cegléden három ingyenesen használható szabadtéri kondi- vagy fitneszpark található. A kitöltők 41,6%-a használja ezeket, és 30,6%-uk volt tisztában vele, hogy pontosan mennyi is található belőlük a városban. Ezek nem rossz számok, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy viszonylag új sportolási lehetőségnek számít, aminek a zászlóvivői most próbálják minél szélesebb körben népszerűsíteni a kultúráját. Városunk is tervez lépéseket ezek további népszerűsítésére, többek között egy QR kód matricás rendszer bevezetésével, amik elhelyezésre kerülnek majd az eszközökön, mobiltelefonnal leolvasva pedig már látható is lesz egy videó, hogyan is kell használni az adott eszközt.
A közel ötszáz sportoló ceglédi lakos 67,4%-a használta már a Budai úti Termálfürdő melletti futópályát, közel 20%-uk rendszeresen. A válaszadók közel fele a városban is örülne egy hasonló pályának.
Nagyon izgalmas adat volt még, hogy a kitöltők 73,5%-a követ valamilyen profi sportot a tv-ben, interneten, mérkőzéseket, versenyeket néz és szurkol valakinek vagy valamilyen csapatnak. Azonban hiába a sport iránti érdeklődés, 70,7%-uk nem követi a helyszínen egyik ceglédi sportcsapat mérkőzéseit sem. Ám fontos számukra, méghozzá egyenlő arányban, hogy minél több helyi kötődésű sportoló szerepeljen a csapatokban, és az is, hogy élvezetes játékot produkáljanak. Alig maradt el ezektől a fontossági sorrendben, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Itt egyértelműen megállapítható volt, hogy eléggé különbözők a szurkolói preferenciák.
Ezekből a talán meglepő adatokból arra is következtethetünk, hogy a helyi csapatok mérkőzéseire kilátogató nézők a szurkolásban élik ki inkább sport iránti szenvedélyüket, a sportoló lakosság pedig inkább saját sportolásával van elfoglalva, az van számára prioritásban.
Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyik helyi klub vagy egyesület kommunikációjával a legelégedettebbek a helyi sport iránt érdeklődők. Az élen szorosan egymás mellett a labdarúgás és a férfi kézilabda végzett.
Azt gondolom, hogy a kitöltők számánál azért akár duplájával is nagyobbra tehető a sportoló lakosság száma, de az 500 körüli beérkezett válasz jó kiindulási alapot és fontos információkat ad a sportban dolgozók számára.
– Kőházi Ádám –