Fiatal móri pincészet mutatkozott be

1207

Egy fiatal móri borászat mutatta be borait Cegléden. A Délibáb kávézóban indult borvacsora sorozat legutóbbi vendége Miklós Csaba pincészete volt. A vendégek nem csak bort kóstolhattak, finom ételeket ehettek, de sokat megtudhattak a móri borokról, az ottani szőlőtermesztésről is.

Egy sorozat újabb állomása volt a móri pincészet bemutatkozása. Az esemény egyik házigazdája, Imregi Tibor úgy fogalmazott: igyekeznek a fiatal borászatok felé nyitni, mert van bőven mit nézni és mit kóstolni náluk is. Most tehát egy móri pincészet érkezett, amelynek fiatalosságát már a neve is mutatja: miklóscsabi pincéje.   A pince névadóját testvére képviselte az eseményen és mesélt az ottani szőlőtermesztésről is.

MIKLÓS KATA: „Nagyon régóta történik szőlőtermelés Móron, de mostanában vált egyre híresebbé és nagyon nagy szerencsénk van, hogy a fiatal borászok nagyon lendületesek, nagyon agilisek, nagyon szeretnek a borral foglalkozni, nagyon szeretnék minden esetben mindenkinek bemutatni, hogy mit is tud valójában ez a hely, mert valóban maga a kincs Mór számunkra.”

Mór zászlós bora az ezerjó. Az az ezerjó, amiről az idősebbeknek talán rossz tapasztalataik vannak. Néhány évtizede még tömegborként jelent meg a piacon – erről már a pincészet borásza, Tavarnay Tamás beszélt.

TAVARNAY TAMÁS: „Azt lehet mondani, hogy idénre ez a kép már nagyban változott, ez annak köszönhető, hogy ez egy nagyon bőtermő szőlőfajta, 10-15 tonnát is le lehet akár szedni egy hektárról, de erős terméskorlátozással egy nagyon szép és nagyon sokarcú bor készíthető belőle.”

De természetesen nem csak ezerjót lehetett kóstolni, hiszen a menü egyes fogásaihoz igazodva a pincészet több nedűjét is megismerhették a vendégek.