Figyeljünk a bőrünkre nyáron is

1173

Nyáron sokkal erősebb a napsugárzás, mint bármelyik másik évszakban, így fontos a megfelelő védelem. Nem csak a bőrünkre kell fokozottan odafigyelni, a fejünket is védeni kell, hogy megakadályozzuk a napszúrás, vagy a hőguta kialakulását. Mindazoknak pedig, akiknek sok anyajegy van a bőrükön, érdemes kiemelt figyelmet fordítani bőrükre és rendszeresen szűrővizsgálatra járni.

A napfény nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen általa tud elkezdődni bőrünkben a D-vitamin képződés – mondta Dr. Túri József. A D-vitamin elengedhetetlen szervezetünk normális, egészséges működéséhez, ezért is fontos ilyenkor nyáron többet tartózkodni a napon, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Például arra is, hogy a legnagyobb melegben 11 és 14 óra között ha nem muszáj, ne legyünk a tűző napon.

DR. TÚRI JÓZSEF, háziorvos: ,,Ha úgy adódik, hogy tartósabban kell napsugárzásnak kitenni a testfelületet, ott van a védőkrémek szerepe, 10 és 50-es védőfaktor között hozzák forgalomba, nincs nagy különbség közte.”

Minél világosabb a bőr, annál érzékenyebb, ezért célszerű védeni – folytatta. Azonban nem csak a bőrünket, fejünket is megsütheti a nap. Ilyenkor napszúrást, vagy akár hőgutát is kaphatunk.

DR. TÚRI JÓZSEF, háziorvos: ,,Nagyon egyszerű a kezelése egyszerű, lefekszünk egy hideg szobába és pihenünk, valamint sok folyadékot iszunk. A hőguta már jelentősebb anyagcsere változásokat hoz létre, ha ennek a jeleit tapasztaljuk irány az orvos, sürgősségi osztályra való elhelyezést igényelnek.”

Dr. Túri József beszélt az anyajegyekről is. Akinek sok van a bőrén fokozottabban kell figyelniük és rendszeresen, legalább évente ellenőriztetni bőrgyógyásszal, sebésszel, plasztikai sebésszel.

DR. TÚRI JÓZSEF, háziorvos: ,,A nagyságát, az alakját a színét, a kiemelkedését kell figyelni, ha ilyet tapasztal akkor azonnal menjen orvoshoz eltávolításra.”

Ma már  megtalálták a melanóma sikeres kezelési módját, de nagyon fontos az, hogy időben észleljék a betegséget, mielőtt még kialakulnak az áttétek – mondta.