Finisben a vasárnapi választás

1196

Letették az esküt a szavazatszámláló bizottságok tagjai. Majd maguk közül elnököt és elnökhelyettest választottak. A képviselőtestület küldöttei, és a jelöltállító szervezetek delegáltjai oktatáson is részt vettek. Vagyis készen állnak arra, hogy a vasárnapi választás lebonyolításában részt vegyenek.

A polgármester, Takáts László előtt tették az esküt a szavazatszámláló bizottság tagjai. Cegléden 33 szavazókör van. A szavazókörökben a képviselőtestület már korábban megválasztotta választott tagok, valamint a jelöltállító szervezetek tagjai bonyolítják le a voksolást valamint figyelnek a szavazás tisztaságára.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, választási iroda vezető: A jogszabály azt mondja ki, hogy minimum öt fősnek kell lenni egy szavazatszámláló bizottságnak. Ez azért fontos, mert három tagnak mindig jelen kell lennie határozatképesség szempontjából, két tag pedig kiviszi a mozgóurnát. Tehát öt fős a bizottság, de Cegléd nagyon szerencsés, hiszen itt a jelölő szervezetek annyi választott tagon kívüli delegált megbízott tagot delegáltak a bizottságba, hogy a legnagyobb bizottság, de általában hét fős bizottságok vannak.

A szavazatszámláló bizottságok tagjainak tegnap oktatáson is részt kellett  venniük, ahol a választási iroda vezetője, Dr. Diósgyőri Gitta ismertette hogy  hogy milyen jogaik, kötelességeik vannak, és a törvények milyen szabályokat határoznak meg a választás lebonyolítására. Az oktatás mellett minden szavazatszámláló bizottság elnököt és elnökhelyettest is választott. A választóknak érdemes tudni, hogy ha nem lakóhelyén kíván szavazni, át kell jelentkeznie oda, ahol április 8-án tartózkodik

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, választási irodavezető: Mondjuk ő Budapesten kíván tartózkodni a választás napján. Lehetősége van ott, a kijelölt szavazókörben az átjelentkezéseseknek kijelölt szavazókörbe tud szavazni viszont arra az országgyűlési képviselőjelöltre fog szavazni, akire itt is szavazna, ha ceglédi választópolgárról van szó.

Az átjelentkezési kérelmet a választást megelőző második nap, vagyis péntek 16 óráig lehet igényelni. Személyesen, levélben, vagy a valasztas.hu oldalon a lakhelye szerinti jegyzőtől.