Gazdafórum Törtelen

1238

Idén nem számíthatunk jó terményárakra, de a Brent olaj árának ugrásszerű emelkedése is gondot okozhat a gazdáknak – hangzott el Törtelen ma délelőtt a Gazdafórumon. A Közép-Magyarországi Gazdák Szövetkezete és a Magyarországi Gazdák Szövetkezete közösen szervezte a szakmai napot, ahol számos hasznos információval tájékoztatták a gazdákat.

Mintegy 135 kisgazdálkodó volt kíváncsi a ma délelőtt Törtelen tartott Gazdafórumra. A nagy érdeklődést kiváltó szakmai napot már évek óta rendszeresen télen rendezik meg – mondta a Közép-Magyarországi Gazdák Szövetkezetének elnökhelyettese.

KIS JÓZSEFNÉ, elnökhelyettes, Közép-Magyarországi Gazdák Szövetkezete: ,,Ilyenkor mondjuk el azt a sok okosságot, amire szüksége lehet a gazdának. Nyilvánvalóan a termeléssel és műtrágyával, növényvédő szerekkel egyéb anyagokkal kapcsolatban, amiket használunk és az új dolgokról beszélünk. Előadóink vannak, próbáljuk az élet azon területeit átfogni, ami a gazdálkodással kapcsolatos.”

Kis Józsefné arról is beszélt, hogy az anyaszövetkezet idén márciusban ünnepli 15. születésnapját, ami nagy öröm számukra. De az idei év kihívásaira is kitért.

KIS JÓZSEFNÉ, elnökhelyettes, Közép-Magyarországi Gazdák Szövetkezete: ,,A legnagyobb probléma a terményárakkal van. Látjuk, elemzők írják, hogy világ viszonylatban nagyon magasak a készletek, emiatt az árak nagyon lent vannak. Ez igaz a kalászosokra és igaz az olajosokra is. A kukorica ára a betakarítási árhoz képest visszaesett, annak pedig az az oka, hogy Brüsszel beengedte az ukrán kukoricát vámmentesen az unióba és ez lenyomta az árakat.”

Ami tovább nehezíti a helyzetet az a Brent olaj árának ugrásszerű növekedése – folytatta. 40 dollárról most 70 dollárra emelkedett, de év végére akár a 100 dollárt is elérheti, ami nem jó hír a gazdák számára. A szakmai napon részt vett Velkei József is. A Nemzeti Agrárkamara Pest megyei elnöke a novemberi kamarai választás eredményét méltatta.

VELKEI JÓZSEF, Pest megyei elnök, Nemzeti Agrárkamara: ,,A legelső dolognak, aminek lennie kell az a köszönet, önök számára az a köszönet, amelyet tavaly novemberben tettek azért, hogy ilyen eredményt tudjon a választásokon elérni a MAGOSZ, illetve a szövetségeseink és ilyen eredménnyel tudott megalakulni újra a 4 évvel ezelőtt elindult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mindenkinek köszönöm a tevékenységét, részvételét a választásokon.”

Továbbá beszélt a jégkár elhárító rendszerről is, ami – ha minden a tervek szerint halad – májustól már működni fog. Az új rendszerrel – ha teljesen nem is előzhető meg – nagy mértékben csökkenthető a jégeső okozta kár mértéke.