Gazdasági fórum a Városházán

861

A Városháza dísztermébe várta gazdasági fórumra a térség vállalkozóit pénteken az önkormányzat és a CEVASZ. A szakmai találkozó célja egyrészt az volt, hogy a legfrissebb információkat első kézből hallhassák a vállalkozók, illetve hogy adott esetben újabb lehetőségeket találjanak a helyi gazdaság élénkítésére.

A gazdasági élet szereplőit folyamatos kihívások elé állítják a változások, az új lehetőségek vagy éppen a megoldandó problémák. A Cevasz és az önkormányzat már nem először szervez olyan fórumot, ahol az aktuális kérdésekről, témákról naprakész és valóban használható információkat kaphatnak az érdeklődők. Így természetesen téma volt az M4-es út is, erről már bevezetőjében a polgármester, Takáts László is beszélt.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Az utóbbi hetekben, hónapokban – és úgy gondolom, hogy ez így folytatódik is – egyre több jó hírt hallunk, hiszen elkezdődik az M4-es gyorsforgalmi út építése, ami azt gondolom, hogy a térség fejlődése szempontjából meghatározó dolog, de örömmel állunk az előtt is, hogy végre megértette mindenki azt, hogy Pest megyének főleg a déli része milyen nehéz helyzetbe került az uniós csatlakozás után azzal, hogy a fővárossal közös régióban voltunk.”

Minden fórum vendége volt és most is elfogadta a meghívást Czerván György államtitkár, aki nem csak agrártémát, de az uniós források hiányát is érintette.

CZERVÁN GYÖRGY agrárgazdaságért felelős államtitkár, VM: „A kormány két fontos döntést hozott a közelmúltban, az egyik az, hogy 2021-től le fog válni Pest megye Budapestről tulajdonképpen, így azok az uniós források, amit eddig a többi térség elérhetett, az most már számunkra is elérhető lesz. Illetve addig is egy 80 milliárdos címkézett alap áll rendelkezésre kompenzáció címszó alatt, pontosan ezeket a pénzügyi hátrányokat kompenzálandó, hogy ez sok vagy kevés, azon lehet elmélkedni. Én azt szoktam mondani, hogy ez pont 80 milliárddal több ahhoz képest, mint ha semmit nem adott volna a kormány.”

Az államtitkár természetesen előadásában azért főként az agrárgazdaság témakörét érintette. Majd Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár beszélt a hazai költségvetés és az általa jelentett lehetőségekről

BANAI PÉTER BENŐ államháztartásért felelős államtitkár NGM: „Először arról kell beszéljünk, hogy meg vannak-e az alapjai annak a Varga miniszter út által történelminek nevezett megállapodásnak, melynek értelmében jövőre a munkáltatók terhei, a munkáltatói adók, a szociális hozzájárulási adó 5 százalékponttal csökken, amely megállapodás értelmében a minimálbér és a szakmunkás bérminimum 15 illetőleg 25 százalékkal növekszik és amely megállapodás értelmében a társasági nyereségadó 145 milliárd forintos vállalkozási plusz hagyásával 9 %-os kulcsra csökken.”

Erről és az elmúlt évek kihívásairól, a megoldásokról is beszélt tehát az államtitkár. Prof. Dr. Ungvári László Elnök, a németországi Alkalmazott Műszaki Tudományok Egyetemének professzora pedig a Duális képzés tapasztalatairól beszélt. Zárszavában Földi László országgyűlési képviselő pedig arra hívta fel a résztvevők figyelmét, használjanak ki minden lehetőséget.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Én arra biztatom kedves valamennyiüket, mind az önkormányzati embereket, mind pedig a vállalkozásokat, hogy valóban ha lehetőségeink nem is akkorák, mint a dél-alföldi régióban például, de amink van, azt használjuk ki.”

A gazdasági fórum előadásait hamarosan a Ceglédi Városi Televízió adásában teljes egészében megtekinthetikmajd.