Hamarosan virágba borul a város

1380

Mintegy 15 ezer virágpalántát fognak majd kiültetni a város közterületein. A magról nevelt növényeket a közfoglalkoztatottak gondozzák február óta. A virágokat várhatóan május közepéig kiültetik egyebek mellett a Béke térre, a körforgalomhoz, a Rendőrséghez és a Selyem utca sarkához.

Gyönyörűen pompáznak a virágok a fólia sátor alatt a Várvag Kft. telephelyén. Petúnia, begónia, bársonyka, hamvaska, kék bojtocska, paprikavirág – ezeket az egynyári virágokat nevelték magról a közfoglalkoztatottak segítségével.

HERVAI GERGŐ, főkertész, Várvag Kft.: ,,A Közfoglalkoztatási Program keretein belül tudtunk palántaneveléssel foglalkozni a fóliasátorban. Tavaly még csak 5000 palántát tudtunk nevelni, most már mintegy 15000 van. Erről azt kell tudni, hogy a közfoglalkoztatottak februárban kezdték nagy becsülettel a munkát. Éjszakai ügyeletet is vállaltak, hiszen fűteni kellett a palántákra a márciusi időszakban. És ezért fával tüzeltek a kályhában, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a palántaneveléshez.”

A virágokkal a várost szeretnék színesíteni és szépíteni. A közterületekre fogják majd kiültetni őket.

HERVAI GERGŐ, főkertész, Várvag Kft.: ,,Tehát a Béke téren újonnan kialakított virágágyásokba az árvácskát leváltjuk ezeket az egynyáriakat. A körforgalomnál, a Selyem utca sarkán és a Rendőrséghez is ültetünk. Továbbá szeretnénk egy két új helyen is virágágyást kialakítani, hogy minél több legyen a virágfelület. Például a Fürdő úton, a Fürdő épület előtti növénykazettákba, valamint a Mezgáz és a Sportuszoda közti háromszögben.”

A fóliasátorban korszerű öntözőrendszert is kialakítottak. Csepegtető szalagot fektettek le, amihez külön indító rendszer tartozik. A kútból a tartályba szivattyúzzák a vizet, hogy a virágok ne egyből a hideg vizet kapják. Továbbá párásító rendszert is létrehoztak, amivel a hőmérsékletet tudják csökkenteni – mondta a főkertész.

HERVAI GERGŐ, főkertész, Várvag Kft.: ,,Azt kell még tudni, hogy a közfoglalkoztatottak nem csak megnevelik, kipoharazzák ezeket az egynyáriakat, hanem gondozzák is őket. Tehát a kiültetés után ők fogják gyomtalanítani, öntözni, mert a nyáron, a nagy melegben napi szintű öntözést kell, hogy biztosítsunk.”

A virágokat várhatóan a szükséges talajmunkák után május közepén ültetik szét a városban.