Hangszervarázs a zeneiskolában

1308

A város általános iskoláit várták interaktív hangszerbemutatóra a zeneiskolába. A fiatalok nem csak az akusztikus hangszerekkel ismerkedhettek meg, hanem kipróbálhatták az elektronikus hangszereket is. Az egésznapos rendezvény célja, hogy megszerettessék a zenét a kicsikkel.

Nagy volt a zsivaj ma a zeneiskolában. A város általános iskolásai látogattak el az intézménybe, hogy tanári segítséggel kipróbálhassák a különféle hangszereket.

P. SZABÓ ZOLTÁNNÉ, igazgató, Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola: ,,Hangszervarázs címmel hirdettük meg a mai rendezvényünket. Ez egy hangszerbemutató tulajdonképpen és a Monori testvérek felajánlották a Hangszerpláza, hogy elektromos hangszereket hoznak ide a zeneiskolánkba. Természetesen mind emellett az akusztikus hangszereknek a bemutatása is zajlik.”

A program célja, hogy a fiataloknak átadják a zene szeretetét, valamint betekintést nyerjenek a zeneiskola életébe – hangsúlyozta az igazgató. P. Szabó Zoltánné arról is beszélt, hogy idén is lehetőség nyílik a hangszerek további fejlesztésére, bővítésére, hiszen támogatást kaptak a kormánytól.

P. SZABÓ ZOLTÁNNÉ, igazgató, Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola: ,,Tanulónként fogunk 17.500 forintot kapni majd fejlesztésekre, hangszer fejlesztésekre és hangszer karbantartásra is jut tanulónként 2400 forint. Én azt gondolom, hogy ez összességében egy nagyon szép összeg, tehát nagyon sok szép hangszert tudunk venni. Tulajdonképpen a tavalyi évünk is nagyon jól indult, mert a tankerület is 14 millió forintot költött a hangszerállományunk rendbetételére.”

Mindemellett a zeneiskola a Táncsics Mihály Általános Iskolával is kötött egy megállapodást, melyről Rimóczi Gábor igazgató beszélt.

RIMÓCZI GÁBOR, igazgató, Táncsics Mihály Általános Iskola: ,,Már nagyon rég szerettünk volna egy megállapodást. Hiszen a zenei általános iskola zeneiskola nélkül nem lehet. Ezért az igazgató asszonnyal kötöttünk egy olyan megállapodást, hogy a mi általunk zenei tagozatra járó gyerekeknek a tanulmányi eredményeit beszámítja itt is, illetve a szolfézsra nem kell járni a gyerekeknek. Ez egy óriási előny, hisz ha heti két órával kevesebbet tanulnak azt inkább hangszeres oktatásra tudják fordítani.”

A megállapodás már évek óta működik, mindenkinek a megelégedésére – hangsúlyozta az igazgató. A különböző helyiségekben nagy érdeklődéssel figyeltek a diákok. Egyebek mellett megtekinthették, hogy hogyan készül a hegedű, valamint kipróbálhatták a fúvós hangszereket és az elektronikus hangszereket is. Voltak, akik még nem játszanak semmilyen hangszeren, de akadtak olyanok is, akik már több éve zenélnek. Papp Artúr például már két éve játszik gitáron.

PAPP ARTÚR: ,,Az tetszik, hogy pengetni lehet, mert nagyon szép zenéket lehet lejátszani vele. Van valami kedvenc darabod? Népdalokat például, meg az ilyen gyakorlatokat.”

A zeneiskolába ma egész nap várták a város általános iskolásait.