Huszadik alkalommal rendeztek körzeti borversenyt

173

Teltház volt az idei körzeti borverseny közönségnek szervezett estjén. A megmérettetést minden évben megtartják, délután a szakértők este pedig a bort kedvelő érdeklődők mondanak véleményt a borokról. A megmérettetésre 81 bort neveztek. Hogy melyek lettek a nyertesek, azt a március 3-ai borrendi bálon hirdetik majd ki.

Két teremben, egymástól függetlenül bíráltak a szakemberek a ceglédiberceli művelődési házban. Idén is ez a település adott helyet a Cegléd-Monor-Jászsági körzeti borversenynek. A térség borversenyeinek legjobbjait hívják meg erre az eseményre. Tették ezt huszadik alkalommal. Vagyis ezen a megmérettetésen is nagyon szépen nyomon követhető, milyen sokat változott a borkészítés az elmúlt évtizedekben.  

KISS ATTILA elnök-nagymester Ceglédi és Vidéke Unghváry László Borrend: „A borászat az egyik kiemelkedő ágazata a kis magyar gazdaságnak, ahol nagyon nagyon szép eredményeket értünk el. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy volt is honnan fejlődni a borágazatban. Amíg több mint 20 éve kellő szakmai alázat kellett ahhoz, hogy egyik másik bort megkóstoljuk, hiszen beöregedett hordókba a régi technológiákkal készültek a borok, amelyek a maguk idejében még fogyaszthatóak is voltak. De nagyon sokat fejlődött a borászati technológiai és a bor fogyasztók ízlése és a borkészítők szakmai tudása.”

A körzeti borversenyre nevezett borokat a közönség is megkóstolhatta és pontozhatta. Ahogy a borkészítés, a technológia, úgy a közönség ízlése is sokat változott az elmúlt években. Egyre inkább közelít a szakértők véleményéhez. Bár természetesen sokkal árnyaltabb és színesebb a kép.

KISS ATTILA elnök-nagymester: „Múlt szombaton voltam  egy versenyen, ahol a rozé kategóriát egy olyan bor nyerte meg a közönség soraiban is, amelyiket a szakmai zsűri is első helyre hozott ki. Itt nyilván az ízlések különbözőek, hiszen amikor 80 borszerető ember kóstolja meg a borokat, nyilván más ízlése van mindenkinek, hiszen van aki a fehéret vagy a rozét szereti, van aki a vöröset. Hiszen minden kategóriában hirdetünk közönséggyőztest is, de van aki a kevésbé savasat, a kevésbé szárazat, az illatosabbakat…nem mindig egyezik tehát a szakmai zsűriével, de azért közelít.”

A szakmai zsűri egyébként most új szabályok szerint bírált. Csak az évjáratot tudhatták, fajtát sem. És nem volt külön fehér és vörös zsűri sem. Páros és páratlan számú borok kerültek az egyik és a másik zsűri elé. Majd a legjobbakat együtt újra értékelték. Hogy mely termelők, mely borok  nyerték a versenyt, azt hivatalosan a március 3-ai borrendi bálon jelentik majd be.