Idén is nagy volt az érdeklődés – Tudományok Éjszakája

897

Idén is óriási érdeklődés mellett rendezték meg szombaton este a Tudományok Éjszakáját. A Művelődési Központ színháztermében Tűri László és Kozma Sándor fizikatanárok újra bemutatták a különleges és látványos, a közönség számára is érthető kísérleteket. Idén az egyik legnagyobb ceglédi elektronikai cég volt a program fő támogatója.

Tíz év után is megtelt a Kossuth Művelődési Központ színházterme. A Tudományok Éjszakájára nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is kíváncsiak voltak.

TŰRI LÁSZLÓ, pedagógus: ,,A tudományos ismeretterjesztés a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az embereknek, főleg a fiataloknak arra, hogy a természettudományokkal érdemes foglalkozniuk. Ahogy ez eddig kiderült játékos formában, show szerűen, de azért nagyon komoly tudományról beszélünk.”

Az elmúlt évek alatt több mint 100 féle kísérletet mutattak már be a közönségnek.

KOZMA SÁNDOR, pedagógus: ,,Ez már a tizedik alkalom, amikor Cegléden Tűri tanár úr vezetésével fizikai kísérleteket mutatunk be. A népszerűsége egyre nagyobb volt, kezdtük a moziban, kinőttük, tavaly már ezt a színháztermet is kinőttük.”

A két kiváló pedagógus, Tűri László és Kozma Sándor idén is izgalmas, különleges fizikai kísérletetekkel készült az estére.

TŰRI LÁSZLÓ, pedagógus: ,,Többet között a vákuummal ismerkedünk meg, utána beszélünk egy kicsit a folyadék mágnesekről, ami különlegesség. Külön említjük a hullámokat azzal kapcsolatban hangtani és fénytani kísérleteket is láthat a közönség.”

Tulajdonképpen a fizika majdnem minden területét bemutatják ilyenkor. A tapasztalat az, hogy a látványos kísérletekre nem csak a gyerekek még a felnőttek is rácsodálkoznak. Az előadásokat a két pedagógus show elemekkel fűszerezi, így még érdekesebbé téve egy-egy jelenség tudományos hátterét.