Ízletesek az idei gyümölcsök

932

Az első magyar sárgadinnyék nagyon ízletesek, finomak. A görögdinnyére még várni kell kicsit, de abból is ízletes és nagy mennyiségű termés várható. A bogyós gyümölcsökből viszont egyre kevesebb lesz, hiszen az elmúlt 10 év időjárás változásai miatt egyre kevésbé alkalmas a magyar klíma a termesztésükhöz.

Az a tapasztalat, hogy a legközkedveltebb gyümölcsök és zöldségek mindig azok, amiknek éppen szezonja van – mondta az egyik helyi zöldség és gyümölcs kereskedő.

KÁROLY KATALIN: ,,Elsősorban az eper, nyilván azzal kezdtük, aztán jön a cseresznye, a meggy, a barackok, aztán a dinnyék. Tulajdonképpen málna, szeder, ribizke. Ezekből egyre kevesebb a felhozatal.”

Sajnos a bogyós gyümölcsök termesztése kezd ellehetetlenülni az elmúlt 10 év időjárás változásainak köszönhetően. Míg a ’80-as években mintegy 60 ezer tonnát termeltek belőlük, mára már ez csak ezer tonna körül van. A sárgadinnye termése viszont idén nagyon jó.

KÁROLY KATALIN: ,,Most jelen esetben én azt gondolom, hogy a dinnyének talán kedvezőbb ára lesz, mint az elmúlt években, a sárgadinnyéhez viszonyítom. Két hete kezdődött meg a magyar sárgadinnye és szépen megy az ára lefelé, tehát elérhetőbb lesz, mint a tavalyi.”

A görögdinnye kedvelőinek még várnia kell egy picit. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad hamarosan sok és ízletes görögdinnyét lehet kapni.

KÁROLY KATALIN: ,,A görögdinnye az most jelen pillanatban valóban görög, mert a magyarra még várnunk kell, az idő viszont neki kedvez, viszonylag hamar várható a magyar görögdinnye, de nem tudnám megmondani, hogy mikor. Viszont a görög és az olasz is nagyon jó ízű, zamatos, tehát megvannak vele elégedve a vásárlók.”

A hetekben pedig már kapható a hazai meggy is a piacokon, üzletekben. Az elmúlt években bár erősödött a gyümölcs nyert fogyasztása, még mindig a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Magyarországon mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés 60-90 ezer tonna között ingadozik. Károly Katalin egyébként már 9 éve működteti a Déli úton található üzletét. Azóta mindennap télen, nyáron szüntelenül nyitva van és finomabbnál finomabb zöldségekkel, gyümölcsökkel várja a vásárlóit.