Jazz est a Városházán

1112

A Tzumo Quartet lépett fel a Városháza Dísztermében a Jazz esték sorozat keretében. A formáció tagjai egytől egyik neves zenészek, zongorán a zenekar névadója Tzumo Árpád játszott, a szaxofont Bacsó Kristóf szólaltatta meg, nagybőgőn Barcza Horváth József játszott és a doboknál Howard Curtis ült.

A jazz az élet, az emberi élet dicsőítése, az élet teljességét ünnepli. Annak képtelenségét, esetlegességét, nagyszerűségét, az értelmét – hangzott el a koncerten. Idén a Gimnáziumi Jazz Esték egyik vendége a volt. A négytagú formáció most új helyszínen, a Városháza dísztermében kalauzolta el a jazz világába a közönséget.

OLDAL ÉVA: ,,A zongoránál: Tzumo Árpád, amerikai iskolában tanult. A legsikeresebb amerikai zenészektől leshette el a jazz zongorázás fortélyait. Azóta a nemzetközi színtereken sikert sikerre halmoz, versenyek sorát nyeri.”

A szaxofont Bacsó Kristóf szólaltatta meg.

OLDAL ÉVA: ,,Tanulmányait Lakatos „Ablakos” Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte 1989-ben. Miután a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomázott, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait; tanárai többek között Francois Jeanneau, Joe Lovano, George Garzone, Hal Crook és Bill Pierce voltak.”

Nagybőgőn Barcza Horváth József játszott.

OLDAL ÉVA: ,,Iskoláit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében végezte. 1995-1997-ig a Claudio Abbado vezette Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagja volt. 1997-1998-ig a Budapesti Fesztiválzenekarral dolgozott. 1995-ben Krakkóban (Lengyelország) a Jazz Juniors versenyen a „legjobb nagybőgős” díját nyerte el.”

A doboknál pedig Howard Curtis ült.

OLDAL ÉVA: ,,Zseniális nemzetközi hírű dobos.  zseniális nemzetközi hírű dobos. Szerepelt többek között John Abercrombie, Lionel Hampton, David Liebman együtteseiben, az utóbbival lemezt is készített. A „Joy” című album 1992-ben jelent meg, Liebman Coltrane szerzeményeit dogozza fel rajta. Több mint 30 éve tanít is, jelenleg az ausztriai Grazban a Művészeti Egyetem professzora.”

Nagy volt az érdeklődés a zenekar iránt, hiszen a Városháza díszterme szinte teljesen megtelt.