Jobb ára lehet a korábbiaknál a húsvéti báránynak

1216

A korai húsvét miatt várhatóan emelkedik a bárányhús ára, legalábbis a külföldre szállított állatok esetében. Március közepére ugyanis csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat.

A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra.  A húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően az idén is élénk lesz. Bár nyilván ehhez az is kell, hogy legyen mit eladni.

SEBŐK MIHÁLY juhtenyésztő: „Ezt azt jelenti, hogy március 20-22-én ki kell menni az utolsó bárányoknak Olaszországba, hogy le is tudják őket vágni. Szerintem nem sok bárány lesz, mert azért is, mert korán lesz a húsvét, másrészt pedig tavaly nyáron a forróság annyira visszaverte az ivarzásokat a juhoknál, hogy lassan ivarzottak. Így nem sok bárányra kell számolni. Lehet, hogy lesz ára neki, jobb ára lesz neki, de nem sok bárány lesz húsvétra.”

Mivel tehát a szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, és március közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat.

SEBŐK MIHÁLY juhtenyésztő: „Külföldön általában azokban az országokban, ahol fejik a juhokat ott ilyenkor elletik, februárban. Azok eleve nem kerülhetnek be a számításba vágásra. Amik jelen pillanatban vannak bárányok, azok húsvétra meg kinőnek. Ez nem olyan, mint az alma, hogy beteszem a hűtőbe és majd előveszem. Itt nagyon oda kell figyelni. Nem szoktam húsvétra készülni, én inkább kihagyom mindig, mert húsvétra nem voltak olyan nagyon jó árak az utóbbi időkben.”

Sebők Mihály elmondta: ő már nem is igazán a húsvétot, hanem a karácsony kezeli kiemelt időszakként. Abban az esetben is volt némi áremelkedés, de korántsem a mostani volt a legjobb karácsony. Az árakat ráadásul nagyban meghatározza az is, hogy nagyon sok kézen megy át a bárány, mikorra eladásra kerül. És a termelőnek marad a legkevesebb – fogalmazott Sebők Mihály.

SEBŐK MIHÁLY juhtenyésztő: „Az az igazság, hogy ez  bárány értékesítést is kézbe kellene venni, hogy ne lenne ennyi cég, aki forgalmazná ezeket a bárányokat. 10 éve óta nem nagyon emelkedtek a bárányárak és a takarmányárak meg eléggé fent vannak a csillagos égben.”

Mindezek ellenére egy országos napilapban Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a tavaly megtorpant növekedés ismét beindulhat az ágazatban