Jól érzi magát Cegléden

853

Nagy hangsúlyt fektet a város és az egyház kapcsolatára Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész. Több mint egy éve szolgál már a városban, ez idő alatt sikerült jó kapcsolatot kialakítani más lelkészekkel is. Az együttműködés pedig meghozta a gyümölcsét, számtalan programot szerveztek együtt.

Tavaly az evangélikus templom felszentelésének 120. évfordulóján iktatták be hivatalába Szlaukó Orsolyát. A fiatal lelkész vegyes érzésekkel jött Ceglédre.

SZLAUKÓ ORSOLYA, evangélikus lelkész: ,,Nagyon izgultam és nagyon sok kérdés volt bennem, hogy jól döntöttem-e, hogy mi fog itt várni, milyen emberekkel találkozom majd. Nekem ez egy nagy ugrás, mert egyedül vagyok lelkész, vezetőlelkész és ez egy új feladat, úgy hogy ettől is féltem.”

Azóta eltelt egy év, kiválóan beilleszkedett és nagyon jól érzi magát Cegléden – folytatta a fiatal lelkész.

SZLAUKÓ ORSOLYA, evangélikus lelkész: ,,Amiben biztos, hogy újítás van, hogy próbáltam másképp felépíteni a gyülekezetet, nagyon nagy hangsúlyt helyeztem a gyerekekre, illetve a kismamákra, kisbabákra és a város és az egyház kapcsolatára. Tehát, hogy a város együtt tudjon működni az egyházakkal és ez esetben a mi egyházunkkal is, meg így ökumenikus szinten is. Olyan városi és egyházi programokat próbáltunk szervezni itt közösen a lelkészekkel, ami kicsit felrázza a várost.”

A város többi lelkészével nagyon jól tudnak együttműködni. Havonta találkozót szerveznek, ilyenkor leülnek, vacsoráznak és egyeztetik a teendőket, javaslataikat. Próbálnak minél több programot szervezni, a következő a reformáció hete lesz. A zárónapon egy különlegességgel készülnek majd.

SZLAUKÓ ORSOLYA, evangélikus lelkész: ,,Amikor a Református Nagytemplomba gyűlik össze mindenki és Fabiny Tamás püspök fog ott szolgálni, prédikálni. A Szabadság téren pedig elültetünk majd egy almafát a reformáció szimbólumaként. Azért almafát, mert Luther Mártonnal volt egy mondata, ha holnap vége is lenne a világnak én akkor is ültetnék egy almafát.”

Egyébként duplájára emelkedett a városban a hittanosok száma, aminek nagyon örülnek. Ebből az látszik, hogy egyre többen érdeklődnek a hitoktatás iránt. Jelenleg három oktató áll a gyerekek rendelkezésére. A hittanosok nagy része a Református és a Katolikus iskola tanulói.