József Attila-est a Könyvtárban

1079

Gyermekkori traumák, betegség, veszteség, csalódás és magányérzet- ezek jellemezték leginkább József Attila életét. A költő verseiből és tragikus sorsú életének fontos állomásaiból állított össze estet dr. Tóth Ágnes. A Könyvtárban rendezett eseményen az Irodalmi Kör tagjai valamint Marosszéki Tamás, színművész idézte fel József Attila életét és költészetét. Több verset is megzenésítettek, amelyet Hernádi Péter és Nagy Péter mutatott be a közönségnek.

Megtelt a Városi Könyvtár olvasóterme, nagyon sokan kíváncsiak voltak az Árnyékvilág árkain című József Attila estre. A műsort dr. Tóth Ágnes állította össze, aki hosszú ideje rajong József Attila költészetéért, mint pszichológus éveken át kutatta életét és munkásságát. Szakdolgozatát is a 113 éve született költő ihlette. Az esten természetesen József Attila életének olyan részleteiről is hallhatott a közönség, amely mindenkit foglalkoztat.

DR. TÓTH ÁGNES: A pszichés folyamatok, amelyeken keresztül ment, az anya-gyerek kapcsolat, amely mint pszichológus nyilván érdekel. A nőkhöz való viszonya, ez mindig visszatérő kérdés és a halála körüli mítoszok, a halála körüli kérdések, amik mindig visszatérő módon foglalkoztatják az embereket, szakembereket, laikusokat egyaránt.

Tóth Ágnes verseket, irodalomtörténeti dokumentumokból vett levélrészleteket is beépített műsorába. Számtalan csapás, veszteség és hiány formálta József Attila személyiségét, a világhoz való ellentmondásos viszonya pontosan nyomon követhető versein keresztül.

DR. TÓTH ÁGNES. Az előttünk álló összeállítás pszichológiai szempontú, lélektani fonalra felfűzött lánc, amelynek kilazult szemeit a gyermekkori traumákon kibontakozó bűntudat, betegség, veszteség, csalódás és magányérzet, valamint a feloldásukra tett, elkeseredési kísérletek alkotják.

József Attila költészete örökérvényű, mert örökérvényű kérdéseket feszeget-mondta Tóth Ágnes. A költő életműve tökéletes önarckép, hiteles vallomás, amelynek az anya, az élet, a halál, a lét-nem lét, az ölés-ölelés, gyakran egymás mellé kerülő fogalmak. Az esten az Irodalmi Kör tagjai adták elő József Attila verseit. A költőt Csanádi K. László, a kör vezetője jelenítette meg. Közreműködött Marosszéki Tamás, színművész, aki József Attila: Óda című versét is előadta. A költő három művét megzenésítették. Ezeket Hernádi Péter és Nagy Péter mutatta be a teltházas közönségnek.