Június 30-áig ki kell irtani a parlagfüvet

996

Június 30-áig minden ingatlan, cég területét parlagfű mentesíteni kell. Még virágzás előtt kell kiirtani a gyomnövényt, hiszen pollenje számos kellemetlenséget okoz a növényre allergiás embereknél. Aki nem gondoskodik a gyomirtásról – terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Eljött a parlagfű elleni védekezés időszaka, hiszen nemsokára virágzik ez az allergén gyomnövény. Kiirtása azért fontos, mert a gyomnövény pollenje a nyálkahártyába jutva kellemetlen reakciókat vált ki az arra érzékeny embereknél. Június 30-áig minden portáról ki kell irtani a gyomnövényt – mondta a jegyző.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, jegyző: ,,Kinek kötelessége ez? Annak, aki a földrész, ingatlan tulajdonosa, vagy pedig a használója. A parlagfű virágzása ellen védekezni kell. Milyen módon lehet ez ellen védekezni? Vagy kigyomlálja a növényt az ingatlan tulajdonosa, vagy használója, vagy vegyszeres gyomirtással, vagy le is kaszálhatja. Egy a lényeg, hogy erre mindenképp virágzás előtt kerüljön sor, pont azért, hogy ne fertőződjön tovább a terület.”

A Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai június 30-a után körbejárják a Cegléd belterületén található ingatlanokat és ellenőrzik, hogy kiirtották-e a parlagfüvet. Ha ez nem történik meg, akkor hatósági határozattal elrendelik a közérdekű védekezést.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, jegyző: ,,Ha ezt megállapítja a jegyző, vagy a növény és talajvédelmi hatóság, akkor a jegyző a vállalkozóval köt egy szerződést, aki elvégzi a parlagfű mentesítést. Rendőri jelenléttel be lehet menni az ingatlanba, természetesen ennek a költségét az ingatlan tulajdonosára, vagy használójára terheljük, nemcsak mi, hanem külterületen a hatóság, aki eljár.”

A közérdekű védekezés költségeinek megfizetése mellett növényvédelmi bírsággal is kell számolniuk azoknak, akik június 30-áig nem irtják ki portájukról a parlagfüvet. A büntetés összege – több tényezőtől is függ, többek között a terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet. A bírságot bel –és külterületen egyaránt a talaj és növényvédelmi hatóság (Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járáshivatala) szabja ki.  A jegyző arra kér mindenkit, hogy a határidőt tartsák be, hogy ne kerülhessen sor a bírságra.