Kanadai szinkronúszók Cegléden

1076

A ceglédi Sportuszodában edz a Kanadai Szinkronúszó Válogatott. A csapat kedden érkezett és összesen 10 napot töltenek a városban. A lányok mindennap keményen edzenek. Itt létük alatt őket és az edzőiket a CVSE Klubház és Panzióban látják vendégül.

Nagy örömmel érkezett a városba a Kanadai Szinkronúszó Válogatott. A csapat mindennap több órát edz a Városi Sportuszodában. Az egyik edző arról beszélt, hogy miért jöttek Ceglédre.

KASIA KULESZA, edző, Kanadai Szinkronúszó Válogatott: ,,Azért jöttünk Ceglédre, mert itt nagyszerűek a lehetőségek. Ez a város közel van Budapesthez, valamint itt a szállásról semmit nem kell utaznunk az uszodáig, ami azért is jó, mert az időeltolódás azért megviseli az embert. Egyébként a szobákkal is nagyon elégedettek vagyunk.”

Kasia azt is elmondta, hogy szerinte nagyon jól felszerelt a helyi uszoda.

KASIA KULESZA, edző, Kanadai Szinkronúszó Válogatott: ,,Örülünk, hogy itt edzhetünk, nagyon jó a medence is, bár nem annyira mély, mint amire a szinkronúszóknak szüksége lenne, de ennek ellenére, jól tudunk benne gyakorolni. Összességében nagyon pozitív itt minden, a szervezők kedvesek és jól felkészültek az érkezésünkre, amitől boldogok vagyunk.”

A lányokat három oldalról figyelték az edzők, akik a partról adták az utasításokat. A zene pedig nemcsak kintről, hanem a vízi hangszórókból is szólt. Ezáltal tudják pontosan lekövetni az ütemet és egyszerre mozogni.

KASIA KULESZA, edző, Kanadai Szinkronúszó Válogatott: ,,Én úgy gondolom, hogy minden országnak megvan a külön stílusa. Ennek ellenére az európai szinkronúszás sokban hasonlít az amerikaihoz. De amikor különbségeket fedezünk fel, az nagyon izgalmas a számunkra, hiszen abból sokat lehet tanulni.”

A szinkronúszás egyébként 1984 óta olimpiai sport. Az első versenyt 1891-ben Berlinben rendezték, nőknek, de egy évvel később, 1892-ben férfiak számára is tartottak egy hasonló rendezvényt Londonban. Akkor még nem szinkronúszásnak nevezték a sportágat, hanem művészi úszásnak, vagy vízi balettnek. Az úszás, a balett és a gimnasztika együttesének tekinthető sportág versenyzőinek egyszerre kell hajlékonynak és erősnek lenniük, gyakorlataik során nem csak egymással, de a zenével is összhangban kell lenniük.