Honvédelmi nap a Mezgázban

1081

Egyenruhások vonultak be ma a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Iskolába. Természetesen nem éles bevetésre érkeztek, hanem azért, hogy a gyerekeknek bemutassák hivatásukat és kedvet csináljanak hozzá. A fiatalok egyebek mellett megtekinthettek különböző kézifegyvereket, ejtőernyőket, de a repülőgép szimulátort is kipróbálhattak.

Diákok és óvodások töltötték meg ma a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Iskola udvarát. Mindenki az egyenruhások bemutatóira, előadásaira volt kíváncsi. A különleges rendezvényen gyerekekkel, fiatalokkal szeretnék megismertetni a katonák életét, munkáját, hiszen a Honvédség sokáig egy zárt rendszer volt – mondta Mádi Lajos alezredes.

MÁDI LAJOS, alezredes, zászlóaljparancsnok, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelettámogató: ,,Több olyan dolgot is hoztunk, ami a Szolnok Helikopter Bázisra jellemző. Lehetett látni van repülőgép szimulátor, van őrkutya bemutató, itt van a Helyőrség Zenekarunk és ejtőernyős statikus bemutatók is megtalálhatók. Valamint az érdeklődő gyerekeknek egy előadást is tartunk.”

De arról is beszélt, hogy a katonai pályán mindig hiány van. Ez a Honvédelmi Nap pedig arra jó, hogy felkeltse a gyerekek figyelmét. Szívesen veszik minden fiatal érdeklődését.

MÁDI LAJOS, alezredes, zászlóaljparancsnok, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelettámogató: ,,Igazából a Honvédség már jó pár éve igen nyitott, tehát a mai ifjúságnak már olyan nagyon nagy tévképzetei nem lehetnek. Sok helyen megjelenik a Magyar Honvédség, tehát elég nyitottak vagyunk. A régi sorkatonai szolgálat pedig most már tényleg csak emlék, mert most már lassan 20 éve szünetelteti a Magyarország a sorkötelezettséget.”

Rengeteg érdekes tárgyat, eszközt megnézhettek és kezükbe is vehettek a diákok. Megtanulhatták például a fegyverek szétszedését, összerakását.

PETE MARCI: ,,Hát igazából engem régóta megfognak ezek a fegyverek. Mind a működési elve, használata, játékokban is szeretek háborús játékokkal játszani. Elgondolkodtató, hogy bevonuljak-e, hogy megpróbáljam-e az alapkiképzést.

Marcinak az AK-47-es fegyver a kedvence, azt mondta azért, mert automata, könnyen tartható, a működési elve egyszerű és nem nehéz szétszedni, valamint tisztítani. A rendezvényen nem csak a honvédség, hanem a rendőrség is részt vett. Az udvaron kipróbálhatták az alkohol és a drog szimulációs szemüvegeket is. Egy ügyességi pályán kellett végig haladniuk. A gyerekek nagy örömére az iskolába elhozták a Ceglédi Rendőrkapitányság egyedi rendőrség történeti tárlatát is. Száz évvel ezelőtti iratokat, különböző fegyvereket, eszközöket láthattak, az egyenruhákat pedig fel is próbálhatták. A rendhagyó napon fellépett a Szolnoki Katonazenekar. Ők ismert zeneszerzők műveit és kedvelt mesék címdalait játszották el a fiataloknak.