Katonák és rendőrök jártak az iskolában

1086

Egyenruhások vonultak be tegnap a Török János Mezőgazdasági Szakközépiskolába. Természetesen nem éles bevetésre érkeztek, hanem azért, hogy a gyerekeknek bemutassák hivatásukat és kedvet csináljanak hozzá. A gyerekek egyebek mellett megtekinthettek különböző kézifegyvereket, ejtőernyőket, de repülőgép szimulátort is kipróbálhattak.

Több száz diák és óvodás töltötte meg tegnap a Török János Mezőgazdasági Szakközépiskola udvarát. Mindenki az egyenruhások bemutatóira, előadásaira volt kíváncsi. A különleges rendezvényen gyerekekkel szeretnék megismertetni a katonák életét, munkáját, hiszen a Honvédség sokáig egy zárt rendszer volt – mondta Mádi Lajos alezredes.

MÁDI LAJOS, alezredes, zászlóaljparancsnok, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelettámogató: ,,A Honvédség jó pár évig egy zárt rendszer volt. Az elmúlt években most már próbálunk nyitni és legfőképp a tanulók felé próbálunk nyitni, hogy azokat az életérzéseket, dolgokat, amikből ők nem kapnak a sorkatonaság felfüggesztése miatt, azért elég sok mindent megismerjenek.”

Rengeteg érdekes tárgyat, eszközt megnézhettek és kezükbe is vehettek a diákok. Megtanulhatták például a fegyverek szétszedését, összerakását. De láthatták a katonai ejtőernyőket és kipróbálhattak repülőgép szimulátort is. A rendezvényen nem csak a honvédség, hanem a rendőrség is részt vett. A diákoknak bűnügyi technikus mutatta be az ujjlenyomat vétel folyamatát és a kérdésekre is szívesen felelt. A gyerekek nagy örömére az iskolába elhozták a Ceglédi Rendőrkapitányság egyedi rendőrség történeti tárlatát is. Száz évvel ezelőtti iratokat, különböző fegyvereket, eszközöket láthattak, az egyenruhákat pedig fel is próbálhatták.

KISS EDIT, r.százados, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Nagyon jó dolognak tartom, tehát ezért szoktuk mi zömében minden rendezvényünkre elvinni, mert vonzza a közönséget és utána nagyon sok mindenről lehet beszélgetni velük. Ahogy itt látható mellettem is, egészen kicsik is érdeklődnek. Megfoghatják, kipróbálhatják, hiszen hatástalanítva vannak a fegyverek. Tehát nem egy olyan múzeumi dolog, amihez nem lehet hozzányúlni és ez tetszik nagyon a gyerekek és a felnőtteknek egyaránt.”

De arra is volt lehetőség, hogy a diákok és pedagógusok kerékpárjait regisztrálják a rendőrség nyilvántartásában. Ennek köszönhetően nagy eséllyel előkerülhetnek a lopott kerékpárokat. Persze ez a lehetőség nem csak a tegnapi napon élt, bárki, aki a rendőrségre bemegy, regisztráltathatja a kerékpárját. A rendhagyó napon fellépett a Szolnoki Katonazenekar. Ők ismert zeneszerzők műveit és kedvelt mesék címdalait játszották el a gyerekeknek.