Kerékpárral Európában

859

A klímaváltozás veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet az a francia férfi, aki tegnap érkezett Ceglédre napelemes kerékpárjával. Mire beért a városba már 3000 kilométert hagyott maga mögött. David Ceglédről Romániába vette az irányt és mint mondta a békét szeretné közvetíteni.

Különleges látvány fogadta tegnap a Városháza előtt elhaladó embereket. Egy nem mindennapi napelemes kerékpár volt az épület előtt. Ezzel pedig egy francia férfi, David érkezett a városba, ahol az első útja a Tourinform irodába vezetett.

DAVID LIGOUY: ,,Franciaországból jöttem és 3000 kilométert tettem meg eddig a napelemes kerékpárommal. A béke küldötte vagyok.”

Útja során összesen 14 országban jár, Ceglédre 5 országon keresztül érkezett.

DAVID LIGOUY: ,,Két problémát szeretnék közvetíteni az emberek felé. Az egyik a klíma változás és a nukleáris fegyverkezés erről beszélek utam során az embereknek.”

David arról is beszélt, ha megszűnne a nukleáris fegyverkezés, akkor 100 milliárd euró szabadulna fel, amit a globális felmelegedés megelőzésére lehetne fordítani. A francia férfi kerékpárja napelemmel működik, ami azt jelenti, hogy fogyasztása mindössze 0,1 liter benzinnek felel meg 100 kilométerenként. David-et a Tourinform Iroda vezetője, Füle Magda fogadta.

FÜLE MAGDA, vezető, Tourinform Iroda: ,,Elmesélte, hogy Párizs alól érkezett és végig kerékpározik Európán. Eddig 3000 km-t tett meg és ami a legnagyobb érdekesség, hogy napelemmel működik a kerékpár. Oldalra fordította és láttuk, hogy teljes felszereltséggel működik és ott a szemünk láttára egyik pillanatról a másikra kúszott fel a számmérője, azt mondta, hogy itt Cegléden nagyon jó a napsugárzás.”

Ceglédről Romániába indult tovább, majd Szerbiába, Horvátországba, Szlovéniába és Olaszországba is elmegy.