Keszthelyi Luca kétszer javította meg egymás után a korosztályos magyar csúcsot

876

A magyar atléta diákválogatott a lengyelországi Lowiczban mérte össze tudását a környező országok diákválogatottjaival. Az immár 12. alkalommal megrendezett atlétikai versenyen /XII. International Children’s Athletics Games, International Meeting of Track and Field/ 6 ország válogatottja vett részt. A házigazda lengyelek mellett a lettek, litvánok, észtek, szlovákok és a magyarok versenyeztek az aranyérmekért ill. a csapatversenyben a torna kupájáért. A Ceglédi VSE Atlétikai Szakosztályából két versenyzőt válogattak be a keretbe: Keszthelyi Lucát /2004/ és Tóth Gergőt /2005/ – mindkettőjüket magasugrásban – akik tudásukhoz mérten kiválóan helytálltak.

A magasugró versenyt a lányok kezdték 18-an, és közel 3 órán keresztül ugrottak, mire a versenyük befejeződött. Luca 146 cm-es magasságnál állt be a versenybe,  ahol nagyon magabiztos ugrásokkal már előre jelezte a vetélytársainak, hogy ő az aranyért jött. A magasságemelésekkel párhuzamosan a versenyzők is sorban estek ki, amíg elérkeztek a 158 cm-es magassághoz, ahol Luca már csak a lengyel és a szlovák lánnyal versenyzett. Luca elsőre magasan átvitte a 158 cm-t, míg vetélytársai már nem bírtak ezzel a magassággal, kiestek, így Luca maga maradt a versenyben. A következő magasság a 161 cm volt, amit magabiztosan vitt elsőre.  Ezután a léc az előre eltervezett 165 cm-es magasságra került, ami új korosztályos magyar csúcsot jelent. Luca nem sokat teketóriázott, nekiment és átugrotta. Az edzők ezután még emeltettek a magasságon 2 cm-t, így a magasság 167 cm-lett, bízva abban, hogy a jó formában lévő, erőtől duzzadó Lucának ezt is sikerül átugornia. Első ugrása nem sikerült, de másodikra gyönyörű emelkedéssel átugrotta a 167 cm-t. Luca ezzel a gyönyörű teljesítménnyel nem csak megnyerte a versenyt, de egymás után kétszer javította meg a régi korosztályos magyar magasugró csúcsot – amit szintén ő tartott 163 cm-rel.

A lányok után a fiúk versenyeztek, szintén 18-an. Tóth Gergő  125 cm-nél állt be és nagyon ügyes ugrásokkal sikerült egészen sokáig versenyben maradnia. Gergő ragyogóan átvitte a 144 cm-es magasságot, ami az egyéni csúcsától csak 1 cm-rel marad el. A lécet ezután 147 cm-re tették fel, amely megugrására Gergő több kiváló kísérletet tett, de sajnos ezt már nem tudta átugrani. Így 5. lett, de ez is nagyon szép teljesítmény tőle.

Luca 165 cm-es ugrása:

https://youtu.be/wZMZvF80CJA

Luca 167 cm-es ugrása:

https://youtu.be/8w871lsldEM