Kettős jubileum Csemőben

4185

Kettős jubileumot ünnepelnek Csemőben. Idén 65 éve alakult a falu és 20 éve kapták meg az ország legvirágosabb települése  kitüntetést. Az évfordulók tiszteletére Hét vezér téren egy kerámiából készült virágórát adtak át, valamint egy konferencia keretein belül visszaemlékeztek Csemő eddig elért eredményeire.

A főtéren gyülekeztek ma délelőtt a csemői lakosok. Ünnepeltek, hiszen idén 65 éves a település és 20 éve kapták meg az ország legvirágosabb faluja kitüntetést.

A Hét vezér téren a kettős jubileum tiszteletére kerámiából készült virágórát adtak át, ami ezentúl reggel 8 órától este 8 óráig dallammal köszönti a helyieket. De nem csak a különleges órával szépült tovább a település.

LAKOS ROLAND, polgármester: ,,Gazdagodtunk egy új köztéri szoborral, az 56-os emlékmű elkészült a hivatal előkertjében elfoglalta méltó helyét. Az ott található szobrot pedig áthelyeztük az iskola előkertjébe, mind a két alkotás éjszakai fényt és megvilágítást, ahogy az iskola előkertjében levő játszótér is kivilágosodott az éjszakában. Ha itt a téren körbenézünk, megújultak a köztéren levő padok, az óvodánál eltűnt a tujasor, virágágyások díszítik helyét és az udvaron kialakított mezítlábas park helyén virágosítani tudtuk és növeltük a zöldterületeket.”

Továbbá megújultak a köztéri padok és az óvoda mellett levő tujasor helyére virágok kerültek – folytatta. Az ünnepségen részt vett az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is. Kis Miklós Zsolt beszédében úgy fogalmazott: Csemőnek nem csak jelene, hanem szép jövője is van.

KIS MIKLÓS ZSOLT, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár: ,,Itt egy olyan közösséget találhatunk meg és egy olyan vezetést, ami mer terveket készíteni és mer a jövőre gondolni. Én biztos vagyok benne, hogy a kistelepülések számára a lelki motor egy jó polgármester és az ott lakók lelkesedése is.”

A település eredményeit Földi László országgyűlési képviselő is méltatta.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Csemő népe minden elismerést megérdemel, és én azon leszek, hogy a település jó hírét a legmagasabb fórumokig elvigyem. Ez a község már 20 éve sikerrel szerepel a legvirágosabb magyar települések versenyén.”

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség elnöke is részt vett az ünnepségen. Beszédében elmondta, mindig örömmel jön Csemőbe.

KIRRNÉ FEICHT ÁGNES, elnök, Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség: ,,Mindig azt láttam, hogy a település elfogult a szépítés, a virágosítás irányába elkötelezett. Ezt bárki tapasztalhatja, tiszta, rendezett utcák fogadnak, virágoskertek, előkertek, szilárd burkolatú járdák, utak, amibe a település lakossága is sok energiát fektetett gondolok itt a térkő burkolatok gyártására is.”

Továbbá kitért a főtéren látható virágok szépségére is, melyet professzor Kovács Zoltán virágnemesítőnek köszönhetnek a helyiek. Az emlékkonferencián Csemő nyugalmazott polgármestere, Bartha Alajosné megköszönte a lakosok bizalmát és segítéségét.

BARTHA ALAJOSNÉ, nyugdíjas polgármester, Csemő: ,,Nagyon megörültem ennek a közlésnek, nagyon melegség járta át a szívemet, akkor éreztem úgy, hogy nem volt hiábavaló ez a munka 20 évvel ezelőtt, hiszen ha a következő generáció, a következő felelősvezető is úgy látja, hogy érdemes megünnepelni és érdemes ezt az irányt továbbfolytatni, akkor nekünk régieknek is megérte.”

Lakos Roland köszöntötte a nyugalmazott polgármestert, majd okleveleket adott át azoknak, akik mindig oroszlánrészt vállaltak Csemő szépítésében, fejlesztésében. A virágünnep egyébként egy kétnapos rendezvény ma és holnap is színes programokkal várják a kilátogatókat.