Kettős ünnep a Kőrösi úti óvodában

1171

Gyertyaszentelő Boldogasszonyt és Balázs-áldást ünnepeltek ma a Kőrösi úti óvodában. A gyerekek együtt imádkoztak és énekeltek. Majd Maczák Tamás káplán atya előtt sorakoztak fel, aki sorra megáldotta őket.

Rajzok, festmények, figurák – a Kőrösi úti óvodában minden helyiséget különböző medvék díszítenek. Nem véletlen, hiszen ma derült ki, hogy előbújik-e a medve a barlangjából.

ÓCSAI JÓZSEFNÉ, tagóvoda-vezető, Magyarok Nagyasszonya Katolikus Tagóvoda: ,,Néphagyomány éltető szerepe is van a mai napnak. Régen úgy tartották, ha ezen a napon süt a nap kijön a medve a barlangból és meglátja az árnyékát megijed és visszabújt, akkor még hideg következik 40 napon keresztül. Ma erre nem számítunk, borongós idő van kint marad a medve jön a tavasz és reméljük jó idő lesz.”

De ma ünnepelték a Gyertyaszentelő Boldogasszony napját is.

ÓCSAI JÓZSEFNÉ, tagóvoda-vezető, Magyarok Nagyasszonya Katolikus Tagóvoda: ,,Ez valójában a kicsi Jézus bemutatása a templomban, amikor elvitte Szűz Mária és Szent József a kor vallási előírásainak megfelelően és bemutatták. Ez a Jeruzsálemi templom és ott Istennek hálát adtak azért, hogy ő a világra jött. Ez egy vallási kötelezettség volt és ők, a szent család minden előírást betartottak.”

Az óvodába vendéget is vártak. Maczák Tamás káplán atya Balázs-áldást adott a gyerekeknek. Ilyenkor egy kettős karú gyertyát helyeznek a kicsik arca elé és megáldják őket torokbetegség és minden más baj ellen. Maczák Tamás mindig örömmel jön az óvodába. A káplán atya arról is beszélt, hogy mit jelképez a gyertya.

MACZÁK TAMÁS, káplán atya: ,,Minden ember olyan, mint egy gyertya, az életünk célja, hogy fényt vigyünk mások életébe, hogy a jó Isten szeretetének a melegségét adjuk oda a többi ember számára és ezáltal töltsük be küldetésünket, hiszen Isten azért teremtett bennünket, hogy fény legyünk a világ számára.”

A gyerekek együtt imádkoztak és énekeltek a kettős ünnepnapon.