Konferenciát tartottak a digitális forradalomról

1476

A digitális forradalom által okozott kihívásokról tartottak ma szakmai egyeztetést a Kossuth Művelődési Központban. A program a Neumann János Egyetem, a Ceglédi Tankerületi Központ és a Ceglédi Szakképzési Centrum összefogásával jöhetett létre. A rendezvényen számos előadó vett részt.

A Neumann-galaxis, az az a digitális forradalom kitölti a mindennapjainkat. Az internet és a digitális tartalmak nélkül már szinte nem is boldogulnánk – fogalmazott köszöntőbeszédében a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Rengeteg kérdés merül fel a témával kapcsolatban. Elsodorja-e az új galaxis az olvasást, a kézírást a tájékoztatást, a tájékozódást azzal, hogy alapjaiban megváltoztatja a kommunikációs, információszerzési folyamatainkat, szokásainkat. A tudás átalakulóban van, a tudás megszerzése is átalakulóban van, ami nagy hatással lesz, nagy hatással van az életünkre.”

Éppen ezért nagy a felelősségük a most tevékenykedő pedagógusoknak -folytatta. A rendezvényen részt vett Finta Zita a Neumann János Egyetem kancellárja is.

FINTA ZITA, kancellár, Neumann János Egyetem: ,,A digitális világ jelenségei, a számítástechnika elterjedése, a mobil eszközök alkalmazása, az internet alapú gazdaság ma már átalakították az élet szinte valamennyi szegmensét. És ezek a változások behálózzák az emberi társadalom mindennapjait.”

A konferencián Földi László országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket. A világban jelenleg olyan információ dömping zajlik, amin nem biztos, hogy jól el tudunk igazodni – erről már Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója beszélt.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: ,,És hogy vannak-e kapaszkodóink, viszonyítása pontjaink a sok információból mi az, ami fontos, ami kevésbé fontos, mi az, ami érték, és ami kevésbé értékes, ezért van ez a konferencia. A Tankerületi Központ elkötelezett abban, hogy a digitális világ megismertesse mind a diákokkal, mind pedig a kollégákkal. A költségvetésünk úgy alakult, hogy informatika eszközökre tudtunk fordítani összesen 200 millió forint értékben.”

A szakmai napon részt vett a Ceglédi Szakképzési Centrum főigazgatója is.

BUNCSÁK GÁBOR, főigazgató, Ceglédi Szakképzési Centrum: ,,Nagyon elkötelezettek vagyunk a konferencia témáját adó informatikai kérdések és a digitális kompetencia fejlesztés mellett. Mindenképpen fontos számunkra, hogy a tavalyi évben a Ceglédi Tankerülettel és a Neumann János Egyetemmel megkötött együttműködési megállapodásunkat tartalommal is megtöltsük.”

A digitális forradalom meghatározza mindannyiunk jövőjét. A gyermekekét és azt a környezetet, amiben élünk – mondta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár.

PÖLÖSKEI GÁBORNÉ, helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium: ,,Tehát, hogy milyen veszélyek várnak a gyerekekre, vajon ki tudják-e válogatni azokat az információkat, abból a hatalmas tömegből, hogy mi az, ami elvetendő, mi az, ami hasznos. Ezek mind lecsapódnak ez, amit mi most átélünk egy olyan típusú forradalom, egy olyan típusú negyedik ipari forradalom, amelyet még csak ízlelgetünk.”

Ami most történik az egy olyan változás, amit észre kell venni, hiszen a részesei vagyunk – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné. A szakmai rendezvényen átadták a Neumann Galaxis rajz és fotópályázat díjait is.