Környezetvédelmi csapatverseny

1217

Véget ért a Várkonyi Iskola által hirdetett „tiszta víz” nevet viselő csapatverseny. A többfordulós vetélkedőre a térség és a Dunántúl általános iskolásait is várták. A megmérettetés célja, hogy a gyerekek minél többet tudjanak a környezetvédelemről, a vízről és annak fontosságáról.

Autógumikból épített kuka, hangszerek, irat és ceruzatartók. A Várkonyi iskolában idén is megmutatták a diákok, hogy nem minden szemét, ami annak látszik. Rengeteg tárgyat újra fel lehet használni és különböző hasznos alkotásokat lehet belőlük készíteni. Ezeket pedig a Tiszta Víz környezetvédelmi csapatversenyen mutatták be.

ZSÓFI, VIVIEN: ,,Mi egy irodaszer tartót csináltunk tejes dobozból és cipősdobozból. – Mennyire volt nehéz elkészíteni.  Nem nagyon, viszont nagyon sokáig tartott.”

A gyerekek nem csak az iskolában, hanem otthon is nagyon figyelnek, hogy óvják környezetüket. Például szelektíven gyűjtik a szemetet és ahová csak tudnak gyalog, vagy kerékpárral közlekednek. Két másik diák, Anett és Lara is lelkesen készült az idei megmérettetésre.

ANETT, LARA: ,,Ez egy könyvből készült irattartó, cetlik és különböző iratok tárolására alkalmas.”

A versenyt öt éve hirdették meg, először csak az iskola diákjainak. Idén már annyira népszerűvé vált a vetélkedő, hogy a Dunántúlról is érkeztek gyerekek.

HEGEDŰS ISTVÁNNÉ, szervezőpedagógus: ,,Nagyon lelkesek, ezt a bemutatott tárgyak is bizonyítják. Újrahasznosított anyagból kértünk az idén használati tárgyakat és egy-egy csapat több dolgot is készített és nagyon élvezték minden pillanatát.”

Míg a gyerekek a termekbe elvonulva környezetvédelemmel kapcsolatos feladatlapot töltöttek ki, addig a zsűri pontozta az alkotásokat.

HEGEDŰS ISTVÁNNÉ, szervezőpedagógus: ,,A zsűri elsődleges szempontja az, hogy mennyire gyerekmunka, tehát mennyire gyerek készítette, mennyire használható, mennyire kreatív az elkészült munkadarab.”

A verseny első három helyezettje könyvjutalomban részesült, de minden diáknak készültek egy kis meglepetéssel a szervezők.