Legalább 50 vízóra elfagyott

1449

Érdemes időről időre ellenőrizni a szabadban, illetve aknákban elhelyezett vízórákat. A szokatlan hideg miatt ugyanis több családi háznál szétfagytak a mérők. Bár a Bácsvíz szakemberei – ha valaki kéri tőlük – kicserélik a tönkrement vízórákat, ám egyrészt ennek költsége a fogyasztót terheli, másrészt sok víz is elfolyhat a meghibásodás miatt.

 Nem csupán a fűtés-számlán érzékelhető a hideg. Rosszabb esetben a családi házak vízdíján is, vagy éppen a vízhiányon, hiszen a nem kellően letakart és lezárt aknákba elhelyezett vízmérők  szétfagyhatnak. Meg is történt, Cegléd térségéből 50  bejelentés érkezett eddig a Bácsvíz Zrt-hez

VÖRÖS RÓBERT műszaki igazgató Bácsvíz Zrt.: „A szakembereink ilyenkor, amikor kiszállnak a helyszínre, megpróbálják feltárni a hiba okát. Leggyakrabban azzal szembesülünk, hogy a vízmérő maga elfagyott. Ilyenkor tulajdonképpen lehűl a vízmérőnek a környezete, illetve a vízmérőben valamint a megtápláló vezetékben megfagy a víz, jégdugót képez. Ilyenkor a felhasználó azt érzékeli, hogy nem folyik a csapból a víz. Ilyenkor a vízmérő meg is hibásodik, azt mindenképpen ki kell cserélni.”

A vezetékekben keletkezett jégdugót a szakembereket eltávolítják, felmelegítik a vezetékeket és kicserélik a vízmérőket. Ennek költsége azonban a fogyasztót terheli. De a szakemberek ilyenkor is felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos a vízmérők fagyvédelme. Elsősorban az aknafedelek tekintetében.

VÖRÖS RÓBERT műszaki igazgató Bácsvíz Zrt.: „Tehát nagyon fontos, hogy ezek a fedlapok megfelelően zárjanak. A fém akna fedlapok viszont jól vezetik a hideget is, így nem árt azokat is szigetelni.  Ilyenkor mindenképpen olyan szigetelőanyagot kell választani, amely a nedvesség hatására is megtartja vízálló képességét. Leggyakoribb ilyen szigetelőanyag a hungarocell. Ha maga a vízmérő hely nagyon kis mélységű, akkor könnyen le tud hűlni, ilyenkor érdemes még az aknának a belső födémét is leszigetelni, akár az akna minden falát belülről is érdemes leszigetelni, hogy jobban védve legyen a vízmérési hely a lehűléstől.”

És nagyon fontos a lakatlan vagy csak időszakosan lakott ingatlanoknál is ellenőrizni a  vízmérőket. Hiszen ott lehetséges, hogy csak a tavaszi olvadáskor derül majd ki, hogy baj van.