Liszti hiszti – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartott előadást

747

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész volt a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola vendége. Eckhardt Gábor különleges interaktív előadással és hangversennyel készült a gyerekeknek. Liszt Ferenc műveit hozta el és a zeneszerző életéről valamint arról a hisztériáról mesélt, melyet tehetségével keltett a 19. században.

Teljesen megtelt a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola hangverseny terme. Nagy volt az érdeklődés, hiszen különleges vendéget vártak az intézménybe. Eckhardt Gábor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartott interaktív előadással egybekötött hangversenyt. A 19. század sztárkultusza akkor kezdődött, amikor Liszt Ferenc karrierje elindult. Az 1830-as években tehetségével valódi hisztériát keltett az emberekben – mondta a zongoraművész.

ECKHARDT GÁBOR, zongoraművész, Liszt Ferenc-díjas: ,,A hölgyek egy-egy hajtincsért, egy zsebkendőért, egy eldobott kesztyűért, ölre mentek. Egy Liszt hangverseny mindig óriási esemény volt. Mindig teltházzal zajlott. Liszt, mint jelenség a színpadon, nemcsak, mind zongorista, hanem mint előadó, hihetetlen hatása volt a közönségre, mondhatni azt, hogy mágikus szereplője volt a színpadoknak.”

Eckhardt Gábor arról is beszélt, hogy bár a modern világ már nem a komolyzenét helyezi előtérbe, mégis fontos bemutatni értékeit a fiataloknak.

ECKHARDT GÁBOR, zongoraművész, Liszt Ferenc-díjas: ,,12-13 éves korig mindenevők a fiatalok és ha az ember az ő nyelvükön, az ő eszközeikkel, amiket használnak a hétköznapi életben, kicsit az ő tempójukhoz felpörgetve, hogy ha ebben a stílusban adja elő az ember a dolgokat azt ugyanúgy élvezik.”

Az érdeklődés nemcsak a fiatalok részéről volt jelentős. Több pedagógus is kíváncsi volt az előadásra. Eckhardt Gábor Liszt Ferenc műveit hozta el és a zeneszerző életéről mesélt a közönségnek.