Ma ünnepeljük a Mentők Napját

1832

Ma ünneplik Magyarországon a Mentők Napját, ennek kapcsán kerestük meg a Ceglédi Mentőállomás mentőszolgálat vezetőjét. Lovas Ottó beszélt az ünnepnap fontosságáról, munkájukról és arról, hogy mennyire sokat jelent számukra a felajánlott adó 1 %, hiszen, így évről évre életmentéshez szükséges eszközöket tudnak belőle vásárolni.

Harminc nyomás két befújás – magyarázza a Ceglédi Mentőszolgálat vezetője. Épp egy bábun mutatják be az újraélesztés folyamatát. Mindeközben előkerül egy érdekes szerkezet is, melyet akkor használnak, ha nem sikerül kézzel az újraélesztés. Az úgynevezett Lucas egy olyan találmány, mely egyenletesebben és pontosabban végzi az újraélesztést, ráadásul akár szállítás közben is alkalmazható. Ezt az eszközt tavaly tudta megvásárolni a mentőállomás. A 6 milliós gép összegének egy része az adó 1% felajánlásnak köszönhető – mondta Lovas Ottó.

LOVAS OTTÓ, mentőszolgálat vezető, Ceglédi Mentőállomás: ,,Mi minden évben nagy tisztelettel kérjük a lakosságot, ha megtisztelnek minket azzal, hogy ide utalják az adó 1%-ukat azt nagyon megköszönjük. Illetve bizonyítjuk azzal is, hogy rendkívül fontos életmentő eszközöket vásárolunk ebből.”

A mai nap, május 10-e a mentőszolgálat születésnapja. Ezen a napon fontos a visszaemlékezés, hogy lássák honnan jöttek és merre tartanak – mondta a Ceglédi Mentőszolgálat vezetője.

LOVAS OTTÓ, mentőszolgálat vezető, Ceglédi Mentőállomás: ,,Mindenkinek, minden szervezetnek fontos a múltja és azért azok a tiszteletreméltó őseink, akik 1887. május 10-én létrehozták az első magyarországi szervezett mentőegyletet – Budapesti Önkéntes Mentőegylet – azok nyilvánvalóan megérdemlik azt, hogy legalább egy napon hajtsunk fejet az ő nagyságuk előtt, az ő felismerésük előtt.”

A mentők munkája fontos, hiszen ők azok, akiket hívnak, ha nagy baj van.

LOVAS OTTÓ, mentőszolgálat vezető, Ceglédi Mentőállomás: ,,A mentők munkáját mindenki nagyon elismeri, a társadalmi elismertségünk az elég nagy. Hiszen mindenki látja azt, hogy egy hirtelen megbetegedés, egy hirtelen baj esetén egy telefonszám és érkezik is a szervezett segítség. Ennek a szervezett segítségnek mi adjuk azt a magasabb szakmai alapját, ami miatt rászolgálunk erre a társadalmi elismertségre.”

A társadalmi elismerést tehát azzal is kinyilváníthatja bárki, hogy adója 1 %-át a Mentők számára ajánlja fel.