Majdnem halálra fagyott a lakásában

1214

Kihűléstől mentettek meg a rendőrök egy idős férfit tegnap este. Kubinyi Pál este fél 10 körül hívta a segélyhívó számot, mert nem tudott begyújtani és nagyon kihűlt a lakása. A rendőrök 5 perc alatt kiérkeztek, fát hasítottak, de nem tudtak begyújtani, mert nem működött jól a kályha. A férfi nem maradhatott a jéghideg lakásban, így estére a hajléktalanszállóra vitték.

A tegnapi nap nagyon rosszul végződhetett volna Kubinyi Pál számára, aki a saját lakásában majdnem halálra fagyott. Annyi ereje még volt, hogy a 112-es telefonszámon segítséget kérjen. A ceglédi rendőrök 5 perc alatt értek ki hozzá.

KUBINYI PÁL : ,,21 óra 20-kor már nagyon fáztam hiába voltam betakarózva. A fám az elfogyott. Kint volt a folyosón és akkor felhívtam a 112-t 5 percen belül kijöttek két kocsival a rendőrök és mondtam nekik, hogy mi a baj. Azonnal kérték a fejszét, összevágták az összes fát. Sőt az egyik rendőr hazaszólt az édesanyjának, hogy csináljon nekem meleg teát. Csinált is és hozott süteményt is. Úgy hogy tényleg maximálisan segítettek nagyon.”

Az idős férfi elcsukló hangon számolt be az este történtekről, nagyon hálás azért, hogy segítettek neki.

KUBINYI PÁL: ,,Utána bevittek a Hajléktalanszállóra ott voltam reggel hat óráig, aztán hazajöttem. Nincs nekem nagy bajom, csak az, hogy a szívem nem bírja a favágást. 10%-os a pacemaker-rel együtt a szívem kapacitása.”

Tegnap este a lakásba érkező rendőrök próbáltak begyújtani, de a kályha nem működött jól – mondta Török Csaba rendőrkapitány.

TÖRÖK CSABA, r.alezredes, kapitányságvezető, CRK: ,,Amikor próbáltak begyújtani óriási füst keletkezett a helyiségben, így nem jártak sikerrel. De mivel nagyon hideg volt a lakásban ezért úgy döntöttek a kollégák, hogy azonnal az átmeneti szállásra viszik az urat, hogy éjszaka megfelelő körülmények között tudjon pihenni, illetve meleg teához, élelmiszerhez tudjon jutni. Tegnap este természetesen erről tájékoztattak a kollégáim és ma reggel gyorsan egy úgynevezett válságstábot hoztam össze.”

A mai egyeztetés a hajléktalanszállón zajlott, ahol minden erővel próbáltak megoldást találni az idős férfi helyzetére.

SZLANKÓ ANDREA, vezető, Hajléktalanokat Ellátó Intézmény: ,,A legnagyobb probléma az volt, hogy az otthonában nem maradhatott, mert életveszélyes állapotban volt, itt pedig teltház van. A kollégáimnak sikerült megoldani, hogy egy éjszakára elhelyezzék itt a fagyás megelőzése érdekében. Reggel kiderült, hogy komoly szívgyógyszereket szed és hála az égnek a rendőrség segítségével sikerült őt haza vinni, magához venni a gyógyszereit és most itt vagyunk.”

A Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ is felajánlotta a segítségét.

KÓTABÉNÉ RUDA GYÖNGYVÉR, szolgálat vezető, Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ: ,,Természetesen fa adományban részesül a VÁRVAG Kft-n keresztül. Mi javaslatot írunk erre, illetve a családsegítő szolgálat felveszi az idős bácsival a kapcsolatot és ezt követően segítünk neki az ügyek intézésében, illetve bármire, amire szükség van és módunkban áll segíteni.”

De részt vett a megbeszélésen a VÁRVAG Kft. ügyvezetője is.

MÓTYÁN KRISZTIÁN, ügyvezető, VÁRVAG Kft.: ,,A Családsegítő Központ kérésére soron kívül kiszállítunk neki összevágott, összedarabolt tűzifát. Ezzel tudjuk segíteni az ő életét, hogy tudjon továbbra is a saját ingatlanjában lakni az idős úr.”

Ilyenkor télen egyébként mindig szállítanak fát a rászorulók részére. Idén eddig több mint 700 mázsa tűzifát vittek Cegléden a nélkülözőknek.