Maradj talpon a hitben

1553

Családról, hitről és saját meglátásairól, tapasztalatairól is mesélt Gundel Takács Gábor tegnap Cegléden. A számos közéleti, kulturális és sportműsor házigazdája hívő reformátusként szívesen vállalta, hogy hangját és arcát adja a Reformáció 500. jubileumához.

Tegnap érkezett harmadik állomásához az a sorozat, melyet a Reformáció 500.évfordulójára rendeznek. Az alpolgármester, Hegedűs Ágota köszöntő beszédében úgy fogalmazott: keresztények vagyunk, egy Istent hiszünk, ő pedig mindenkit egyformán szeret. Így formálódhatunk közösséggé, mellyel előbbre vihetjük a világot. A vendég pedig a Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter volt. Gundel Takács Gábor beszélt a hitről, családról és saját meglátásairól. Beszélgetőtársa Szatmári Gábor református presbiter volt.

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR: ,,Nekem volt egy katona barátom, aki nagyon erősen hívő volt. Próbált engem terelgetni és mondta, hogy ez jó és valahogy nem volt meg bennem az a fajta fogékonyság akkor. Én értem és tisztelem, de azt gondolom, majd Isten eljön és kézen fog.”

Ez így is történt, Gundel Takács Gábor egy kapott egy könyvet, mely nagy hatással volt rá és utána több erős impulzus is érte – mint mondta. Például katolikusként bekerült egy református családba a kedvese révén.

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR: ,,Eljött az, hogy házasodjunk össze. Elmentünk egy római katolikus templomba, és ott azt mondta az ottani pap, hogy ő nem ad minket össze, mert a feleségem református. Akkor elmentünk a Zalaegerszegi református gyülekezet tiszteleteséhez és ő meg azt mondta, hogy beszélgessünk. Beszélgettünk egy órát és ezután azt mondta, hogy rendben van összeadlak benneteket.”

Ezáltal közelebb került a reformátussághoz. Gundel Takács Gábor azt is elmondta, mit jelent számára a reformáció.

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR: ,,Mindennap legyünk reformátorok. Ne fogadjunk el semmit azért, mert azt mondták, hogy az úgy van, hanem szűrjük át magunkon, csak az igazságával foglalkozzunk.”

Ez nem csak a vallásra, hanem az életre is vonatkozik – folytatta. Gundel Takács Gábor egy különleges meglepetéssel is készült az estre. Felesége családjának volt egy Czeglédi Sándor nevű rokona, aki a ceglédi Református Nagytemplomban volt lelkész. Ő kijegyzetelt még annak idején egy bibliát, melyet tegnap felajánlottak a templom részére.