Márton napi bál

729

Ízletes libából készült ételeket és az új borokat is megkóstolhatták a vendégek a Márton napi bálban. Idén már a 16. alkalommal szervezték meg a borkóstolóval egybekötött mulatságot az Imregi Családi Rendezvényteremben. Ilyenkor lehetőségük nyílik a borászoknak arra, hogy bemutassák legújabb és legfinomabb boraikat.

Finom ételek és borok várták a Márton napi bálban a vendégeket. Ahol az is kiderült, hogy kiváló minőségű az idei bor.

KLÉMENT GYÖRGY, ceglédi borász, hegybíró: ,,Az időjárási paraméterek mind azt mutatták, hogy jók lesznek a 2016-os borok. Mennyiségben nem mondom, hogy kimagasló, de tudjuk jól, hogy a kimagasló mennyiség mellett a minőség már nem lesz olyan. Most lett egy közepes mennyiség, de kiváló minőség.”

Az évek alatt rengeteget fejlődtek a ceglédi borászatok – mondta Klément György, hegybíró.

KLÉMENT GYÖRGY, ceglédi borász, hegybíró: ,,Mostanra ez pár száz hektár szőlőre ment le, de ugyanakkor többen vagyunk a piacon és ezzel a palettát csak színesítjük. Így ki tudjuk elégíteni a helyi, illetve az idejövő emberek igényeit is. Tehát nyugodtan elmondhatjuk, hogy mi a mindennapok borát az asztalra tudjuk tenni.”

Magyarországon a Szent Márton-napi hagyomány több évszázados múltra tekint vissza. Az évről évre megrendezett bállal szeretnék éltetni e jeles naphoz kötődő szokásokat – mondta Imregi Tibor.

IMREGI TIBOR: ,,Most már 16. éve rendezzük meg ezt a bált, újborkóstolót, mert ugye azt is mondják, hogy Márton az új borok bírája. Itt most nagyon sok borász felvonultatta a borait elbíráljuk és a hozzáillő ételeket próbáljuk kínálni. Libatepertő, libacomb, libazsír ezek mind olyan dolgok, amik ős régi hagyományok és ezzel táplálták magukat a régi öregek.”

Az est folyamán a jó hangulatról a Gríz zenekar gondoskodott.