Mátyás királyról tartottak előadást

707

Mátyás királyról tartott előadást Kocsis István nyugállományú ezredes az egyesület klubhelyiségében. Az uralkodó születésének 575. évfordulója előtt tisztelegtek a tagok. De emellett egyeztettek a szervezet további programjairól is.

Mátyás király emlékévet hirdetett idén a nemzetpolitikai államtitkárság. Ennek apropójából most a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület is a király előtt tisztelgett.

KOCSIS ISTVÁN, nyá ezredes, Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület: ,,Azé a Mátyásé, aki a történészek, a köznyelven is csak simán Mátyásnak neveznek. Nem teszik hozzá, hogy első, vagy király, hiszen mindenki tudja, hogy kiről van szó. Hozzá kell tenni, hogy vele kapcsolatban elterjedt az, hogy igazságos, legyőzhetetlen, kétségtelen, hogy nagyot alkotott. Magyarország határait megvédte, a belső viszonyokat rendezte, hatalmat megszilárdította, sőt területeket hódított meg.”

Kocsis István azt is elmondta, hogy Mátyás a saját korában nem volt népszerű, egyesek szerint önkényuralom jellemezte a tevékenységét és senkinek nem tűrte, hogy ellent mondjon neki.

KOCSIS ISTVÁN, nyá ezredes, Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület: ,,Az életműve alapján kiállta a történelem ítélőszékének a próbáját, hiszen mai napig egyik legismertebb királyunk, akire örömmel emlékeznek vissza. Utólag születtek az igazságos Mátyás kapcsán a különböző mende-mondák, amik bizonyítják, hogy milyen jó uralkodó volt.”

A nyugállományú ezredes arról is beszélt, hogy az egyesület aktív életet él, hiszen sokat járnak kirándulni és számos programon vesznek részt. De kitért a női tagokra is, akik a foltvarró klubban tevékenykednek.

KOCSIS ISTVÁN, nyá ezredes, Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület: ,,Nagyon készülnek, minden hétfőn délután összeülnek. Kialakították, hogy mit és hogyan szeretnének elkészíteni és reméljük, hogy ugyanúgy, mint a legutóbbi novemberi kiállításon is csodálatos dolgokat fognak bemutatni. Hozzáteszem férfiszemmel is ámulatba ejtő, amiket elkészítenek a mi ügyes asszonyaink.”

Kocsis István úgy fogalmazott: ez egy jól működő, összetartó közösség.