Még mindig nincs meg a medve!

1193

A legutóbbi hivatalos információink szerint még mindig nincs meg az a medve, amelyik megfélemlítette az abonyi és a kocséri embereket -közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága. Az eddigi megfigyelések alapján az állat jámboran viselkedik, emberrel szemben nem agresszív, de nem javasolt a közelébe menni.

Elértük az egyik abonyi szemtanút, aki hétfőn hajnalban látta a medvét. Bíró Imre éppen munkába indult, amikor megpillantotta az állatot.

BÍRÓ IMRE: ,,Reggel keltem korán szoktam mindig indulni Szolnokra és fél 5-kor ahogy elindultam a biciklivel – mi a város szélén lakunk és van ott egy ilyen erdei iskola szerűség ez a Radák úti iskola úgy hívják –  és a járdán egy kutyának látszó, de sokkal nagyobb állat volt. Le is szálltam a bicikliről, mert azt hittem, hogy kóbor kutya, majd ahogy meglátott hirtelen átszaladt és érdekes módon átkapaszkodott a drótkerítésen és ott eltűnt.”

Tegnap pedig Kocséron tűnt fel a medve. Az egyik dűlő úton megtalálták a lábnyomokat és az ürülékét is, amikből arra következtettek, hogy vélhetően egy közel 2 mázsa körüli 3 éves hímről van szó. A településen többen is látták az állatot – mondta a polgármester.

BODNÁR ANDRÁS, polgármester, Kocsér: ,,Tegnap hajnali 4 órakor ment dolgozni az egyik hölgy és ment ki a tanyáról a kiskapun és szembeállt vele a medve. Természetesen mind a ketten megijedtek. A medve beszaladt ebbe az erdőbe, ahol most itt állunk, a hölgyet meg elvitte egy autós dolgozni és menet közben telefonáltak a rendőrségnek, hogy medvét láttak. Ők sem akarták elhinni aztán végül megtalálták a nyomát, többen látták a medvét. Délután megállított egy autóst, szembeállt az autóval és utána egyértelműen egy napot itt töltött. A lakosságban riadalmat keltett.”

Stábunk kereste az említett szemtanút, de nem volt otthon. A polgármester kérte azokat a közhasznú dolgozókat, akik a medve feltűnésének környékén tisztították az árkokat, jöjjenek be a településre. Ez pedig az az erdős rész, ahol eltöltött egy estét az állat, itt próbálták befogni és elaltatni, de nem sikerült.

CSUKÁS ISTVÁN, hivatásos vadász: ,,Mi úgy gondoljuk, hogy ebben a tanyahelyben, meg ebben az erdőben töltötte a tegnapi napot a medve. Elméletileg találtak is a kerítésen medveszőrt, de ezt még be kell vizsgálni, de úgy tűnik, hogy itt töltötte a tegnapi napot.”

Bár az információk óráról órára változnak a legutóbbi hivatalos  közlemények szerint még mindig nincs meg az a medve, amelyik megfélemlítette az abonyi és a kocséri embereket -közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága. Az eddigi megfigyelések alapján az állat jámboran viselkedik, emberrel szemben nem agresszív, de nem javasolt a közelébe menni.  Több nemzeti park őrszolgálata, rendőrök, polgárőrök és vadásztársaságok követik nyomon az állat mozgását, a Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök pedig drónnal is keresik a medvét. Ha elfogják, jeladóval látják el az állatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.