Megújulhat a gyümölcskutató intézet

1549

Több mint 200 millió forintból végezhetik el a ceglédi gyümölcstermesztési kutatóintézet energetikai korszerűsítését. A jóhírt a ceglédi intézetet is fenntartó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hozta meg. Dr. Gyuricza Csaba is részt vett ugyanis a hagyományos feldolgozott gyümölcs bírálaton.

A termelők, szakemberek a barack mellett szilvából készült levet és befőttet is pontoztak ma.  A bírálaton először vett részt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. Dr. Gyuricza Csaba elismerően szólt az itt folyó munkáról. Elmondta: a 23 város 12 intézetét és 4 gazdasági társaságot foglal magában intézményrendszerük.

DR. GYURICZA CSABA főigazgató Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ: „Ezen belül a ceglédi gyümölcskutató állomás egy nagyon fontos bázis, hiszen az a munka, ami Magyarországon a gyümölcstermesztéssel, gyümölcskutatással foglalkozik, annak egy nagyon komoly háttérintézménye. És a ceglédi név az a gyümölcskutatásban és a gyümölcstermesztésben egy elismert név, nagyon sok gyümölcsfajtánkban is megjelenik, tehát egy nagyon értékes munka folyik itt. Több évtizedre visszamenőleg elismert a magyar kertészek, gyümölcstermesztők körében is és ezt a munkát a jövőben is tudnánk támogatni és a kiváló kollégák garanciát jelentenek arra, hogy ez valóban a megszokott színvonalon fog működni a jövőben is.”

Az elmúlt időszakban nagyon jelentős forrásokat sikerült bevonni a kutatásba és az intézményfejlesztésbe is – mondta a főigazgató, aki kiemelte, az elkövetkezendő időszakban ez Cegléden is látható és érzékelhető lesz.

DR. GYURICZA CSABA: „Ez az elkövetkezendő időszakban ez olyan formában is meg fog jelenni, hogy 254 millió forintot fogunk fordítani az elkövetkezendő időszakban egy Európai Uniós forrás keretében energetikai korszerűsítésre, fejlesztésre az intézményben. Tehát ha ekkora forrásból megújul a ceglédi kutatóállomás, ami az itt folyó munka infrastrukturális feltételeit fogja javítani, az azt hiszem, hogy mindannyiunk számára nagy öröm.”

Összesen több mint 700 millió forintot fordítanak energetikai fejlesztésre. Ebből tehát több mint 250 millió forint jut Ceglédre. A főigazgató természetesen részt vett a mai bírálaton is. Ennek az eseménynek is már több évtizedes hagyománya van Cegléden.

DR. NÁDOSY FERENC kutatóállomás vezető: NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet: „ A nyáron feldolgozott elsősorban szilva és kajszi termékeket ilyenkor végigkóstoljuk. Normál esetben ilyenkor van egy szép 10 centis hótakaró. Most egészen tavaszi kint az időjárás. De ennek most van az ideje, tehát most ejtjük meg. Ilyenkor befőtteket, ivóleveket és újabban csináltunk egy pár lekvárt is – ezt is megkóstoljuk.”

Ők azok, akik jónéhány szempontot figyelembe véve  – mint például a szín, a méret, az illat és a zamat – pontozzák a befőtteket, ivóleveket és lekvárokat is.