Megválasztották a Vadászok Borát

1370

A Füle Családi Borászat cserszegi fűszerese, a Kökény és Fia Borászat Fischer Parti Rozéja és a Laczkó Borház vörösbora viselheti egy éven át a Vadászok bora címet. A választást tegnap tartották, gasztronómiai versennyel egybekötve. A Kereskedelmi iskola tanulói készítettek vadhúsokból ételeket. Ezeket is bírálta a szakértő zsűri.

A Pipacs Vadászkürt Egyesület kürtjátékával indult a Vadászok bora választás, az Artem Galériában.

UJHÁZI GYÖRGY, szervező: ,,A cél az, hogy mindenki nagyon jól érezze magát. Mondhatnám, de nyilván ennél egy kicsit tágabb értelmű a dolog, hiszen itt a borászok hozzák a boraikat, vadászok hozzák a vadhúst és a Kereskedelmi iskola tanulói fantasztikus finom ételeket készítenek.”

Az Artem Galéria és a Jazz café minden helyiségét kihasználták arra, hogy minél komplexebb élményt nyújtsanak a meghívottaknak. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényt a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Földi László örömét fejezte ki, hogy évek óta sikeresen szervezik meg a programot.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Ha megfigyeljük az elmúlt éveket ezek a ceglédi és környéki borok erősödtek, ahogy a borászatok is, fejlődtek a szőlőbirtokok. Azt hiszem, hogy Cegléd és környéki borászainak nincs szégyenkezni valójuk.”

A polgármester Takáts László már nem először vesz részt a rendezvényen. Köszöntő beszédében úgy fogalmazott: szép emlékeket őriz az előző alkalmakról is.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Az külön élmény, hogy nekem a borászat a szakmámba vág, hiszen a hivatásomhoz tartozik és a vadászat pedig egy olyan kedves kedvtelés, ami azt gondolom most már az életformámmá vált. Épp tegnap egy négy óra hosszat hófúvás közben a lesen ülés közben merenghettem, de ugye a vadásztársak tudják, hogy a szezon utolsó napjait azt illik kihasználni a lehető legjobban.”

Az esemény díszvendége volt Polgár Zoltán villányi borász és Héczei Imre. A kancellár arról beszélt, hogy mi a célja az Országos Vadász Borrendnek.

HÉCZEI IMRE, kancellár, Országos Vadász Borrend: ,,A borrendünknek amellett, hogy a vadászat és a borászat szépségének és a társadalomban való megfelelő megítélését tűztük ki célul a gasztronómia és a borászat, két ősrégi foglalkozás az ember életében és ezeket a dolgokat szeretnénk megfelelőképpen a széles tömegek előtt népszerűsíteni.”

Idén 21 bor közül választhattak a kóstolók. A legtöbb nedű Cegléd és környéki borászatokból érkezett. De tegnap este nem csak bor, hanem vadhúsokból készült ételek is kerültek az asztalra. A vadászok által elejtett és felajánlott vadakból az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium tanulói készítettek különleges ételeket.

MATYÓ MÁRK: ,,Készült most erre az eseményre egy vaddisznó pörkölt burgonyával, egy dámszarvas ínyenc módra galuskával, egy szarvas rizottó, valamint egy őzpörkölt galuskával, háromféle mártásunk van. Van egy gyümölcs mártásunk, egy barna és egy kapor mártásunk. Van még burgonyakrokett és szarvas szűz.”

Az ételek közül az első helyet a rozmaringos szűz és karaj, a második helyet pedig az őzpörkölt érdemelte ki. Természetesen a borok zsűrizése sem maradhatott el. A Füle Családi Borászat cserszegi fűszerese, a Kökény és Fia Borászat Fischer Parti Rozéja és a Laczkó Borház vörösbora viselheti egy éven át a Vadászok bora címet.