Mézes reggeli a Várkonyi iskolában

1056

A mézfogyasztás egészségügyi hatásaival, a méhek és a méhészek életével ismerkedtek ma délelőtt a Várkonyi iskola alsó tagozatos diákjai. A gyerekek közelről megnézhették a védőfelszereléseket, a méhészek eszközeit, és természetesen meg is kóstolhatták a különböző mézfajtákat.

Mézek, propolisz, méhészruha, kesztyű és egy kaptár – a mai különleges órán a méz és a méhek világával ismerkedhettek meg közelebbről a Várkonyi István Általános Iskola diákjai. Petneházy Antal az OMME Cegléd és Környéke Helyi Szervezetének elnöke kalauzolta el a gyerekeket a méhészek életébe. Továbbá magával hozott egy kaptárt is, amit részletesen bemutatott a tanulóknak. A gyerekek érdeklődve figyelték a különböző eszközöket.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, OMME Cegléd és Környéke Helyi Szervezete: ,,Ez egy Szlovéniából indult kezdeményezés és európai méreteket öltött az utóbbi években már. Magyarországon négy éve tartjuk ezeket a mézes reggeliket. Minden november hónap harmadik hetén tartjuk ezt. A célközönség elsősorban az ovisok és a kis iskolások. Ők lesznek a jövő mézfogyasztói.”

A méz igen fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében is, főleg ilyenkor az őszi, téli hónapok beköszöntével- mondta a szakértő. Nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem olyan enzimeket, amik kiemelkedő szerepet töltenek be az immunrendszer megerősítésében. A gyerekek a különböző mézfajtákkal is megismerkedtek.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, OMME Cegléd és Környéke Helyi Szervezete: ,,Magyarországon legközkedveltebb mézfajtákat, mint az akác, a vegyes virág, selyemfű, repceméz. Ezek Cegléd és környékén megtermelhetőek. Ezenkívül hársmézek, különböző ízesített mézeket propolisszal, erdei méz, mézharmat, gesztenyeméz, de ezeket is fontos, hogy megkóstolják a gyerekek, hogy tudjanak különbséget tenni.”

Magyarországon egyébként a legközkedveltebb méz az akác. Most már második éve, hogy Hungarikum minősítést is kapott. A Kárpát-medencében kiváló minőségben tudják termelni ezt a fajtát. De ezenkívül nagy sláger még a virágméz, a repceméz és a meghűléses, felső légúti megbetegedésekre jótékony hatással bíró hársfaméz is.