Működik a jégkármérséklő rendszer

1961

Tegnap óta működik az országos jégkármérséklő rendszer. Az új technológia nem jelent többletkötelezettséget a termelőknek, mivel a gazdák befizetésén alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A jégkárelhárító rendszer segítségével akár negyedére is csökkenhet a jégkár a viharok esetén.

A Jéger elnevezésű országos lefedettségű rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ez bekerül a felhőkbe, és megakadályozza a nagyobb méretű jégkristályok kialakulását. Az új technológia tegnap óta működik. A mintegy ezer generátorból álló rendszer az egész ország mezőgazdasági területét védi.

KLÉMENT GYÖRGY, alelnök, NAK Pest megye: ,,Országos lefedettség Európában először Magyarországon történik, amit a Nemzeti Agrárkamara pályázatának köszönhetünk. A pályázatot lezárták tavaly októberében, szerződés kötés lett, majd decemberben elindultak az előkészületek.”

Pest megyében összesen 74 generátor üzemel, ezeket már februárban kitelepítették. Nagy szükség volt rá, hiszen az utóbbi években többször is komoly károkat okozott a jég.

BÍRÓ GYÖRGY, falugazdász: ,,Pár évvel ezelőtt volt itt a városban egy jelentős jégkár. Itt a környéken nagyon sok gazdálkodót érintett, ami nagyon komoly, volt hogy az száz százalékban elvitte a gazdálkodó termését. Illetve azóta is lokálisan szerencsére jóval kisebb mértékben, de minden évben jelentenek be a gazdák jégkárt. Mi segítünk nekik, hogy a kárenyhítési rendszer felé ezt be tudják jelenteni.”

Fontos, hogy a gazdák rendelkezzenek biztosítással is. A teljes kárenyhítés ugyanis csak ebben az esetben igényelhető vissza. A jégkárelhárító berendezés működéséről Klément György beszélt.

KLÉMENT GYÖRGY, alelnök, NAK Pest megye: ,,Ez a talajgenerátoros rendszer, úgymondhatjuk relatív egy olcsó rendszernek számít. Ez acetonos ezüstjoidot juttat ki a levegőbe gyakorlatilag. Tehát ez egy párologtatós módszerrel jut fel a felhőbe, és gyakorlatilag megakadályozza a jégszemcsék összetapadását, tehát gyakorlatilag felaprítja őket. Nem engedi összetapadni őket és így nagy eséllyel mire földre érkezik ez csapadék formájába fog jutni a jég, tehát megakadályozza a jégesőt.”

A rendszer működése másfélmilliárd forintba kerül évente. Jó hír viszont, hogy ezt az országos kárenyhítő alapból rendezik, azaz nem kell külön fizetni érte a gazdáknak.