Napirend előtt a távvezetékről

640

A területért felelős államtitkárhoz intézett napirend előtti kérdést a parlamentben Földi László. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: tudja, hogy a magasfeszültségű távvezeték nyomvonalának kialakítása szakmai kérdés, amit a szakembereknek kell megválaszolni. Mindenki láthatja azt is, hogy az optimális nyomvonalat kell megtalálni, a tökéleteset úgysem lehet. De fontos, hogy az érintettek számára is megnyugtatóan rendeződjön az ügy.

A beruházás szükségességét senki nem vitatja – fogalmazott a képviselő. Jól tudja mindenki, hogy a térségben nem csak a lakosságnak van szüksége áramra, hanem a sok embernek munkát adó cégeknek is. A folyamatos, megbízható áramellátás tehát mindenki közös érdeke – fogalmazott Földi László.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő  KDNP: „A projekt gazdája a Mavir Zrt. A távvezeték környezetvédelmi és úgynevezett vezetékjogi engedélyeztetési eljárása még nem kezdődött meg. Ennek azért van jelentősége, mert a helyi lakosok többen tiltakoznak a helyi nyomvonal ellen. Úgy vélik, hogy a távvezeték máshol, emberek által nem lakott területen és a tervezettnél olcsóbban is megépülhetne. Tudomásom van arról, hogy a nyomvonal Nagykőrös külterületén egy 100 méteres szakaszon már módosult, hogy a vezeték elkerüljön egy Natura 2000-es erdőt.”

Ebből is látszik, hogy egy összetett, nehezen megoldható problémáról van szó, hiszen a távvezetéknek mindenképpen sérteni kell valamilyen érdeket, vagy értéket – folytatta a képviselő.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő  KDNP: „Tisztelt Államtitkár úr. Kérdezni szeretném tehát, hogy számíthatnak-e az érintettek egy eddiginél proaktívabb és részletesebb tájékoztatásra a beruházásról, főleg annak nyomvonalával és esetleges egészségügyi kockázatával kapcsolatban. Milyen szempontok alapján választották ki a távvezeték nyomvonalát. Végleges döntés született-e a nyomvonalról vagy van még mód azon változtatni. Van-e érdemi különbség az esetleges nyomvonalak költsége között.”

Az államtitkár válaszában elmondta: a nyomvonal kialakításánál mindent figyelembe vesznek, amit csak szükséges.

DR. ARADSZKI ANDRÁS államtitkár: „A villamos és mágneses térre vonatkozó határértékek betartása a MAVIR Zrt felelőssége és természetesen biztosítani is fogja ezt. A nagyfeszültségű vezetékek egészségügyi kockázatot a rendszerirányítás közel 70 éves története során nem mutattak ki. Így az élővilágra sem jelent veszélyt, ezek a létesítmények igen nagy biztonsági távolságok betartásával készülnek, nem ritkán közel 40 méteres távvezeték oszlop kialakításával, tehát azok a gondok, amik a lakosságnál felvetődtek megoldást nyernek.”

Földi László viszontválaszában kiemelte  a tiltakozók legnagyobb csoportja politikamentes tevékenységet szeretne folytatni és erről ő személyesen is meggyőződött. És bízik abban, hogy az érintettek részletesebb tájékoztatást kapnak az eddigieknél.