Nem adják fel a harcot

761

A szakhatóság szerint gyenge szagkoncentráció tapasztalható és az sem érint lakóterületet csak tanyákat – ezt kapta a város polgármestere válaszként a trágyaszag ügyében tett bejelentésre. Takáts László a sajtótájékoztatón jelentette be: mivel az önkormányzatnak nincs olyan hatásköre, hogy maga intézkedhessen, polgármesterként újabb és újabb bejelentésekkel fogja „bombázni” a kormányhivatal illetékes hatóságát. Egészen addig, amíg előrelépés nem lesz a városlakók életét megkeserítő ügyben.

 2015 június 23-án tett bejelentést Takáts László a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának címezve trágyaszag ügyben. Néhány hete érkezett meg a válasz, amelyben azt állapította meg a szakhatóság, hogy ez a bűz csak bizonyos korlátokon keresztül zavaró és a városban fennálló problémák nem bizonyíthatóan köthetőek ahhoz a tevékenységhez, amit mindannyian sejtünk és tudni vélünk – fogalmazott a polgármester. Ez elfogadhatatlan megállapítás – hangsúlyozta Takáts László.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Cegléd város önkormányzata és jómagam, mint polgármester közigazgatás által ránk ruházott hatáskörök miatt nem vagyunk illetékesek ezeknek a kérdéseknek a kezelésében. Sem szakhatósági, sem más oldalról. Éppen ezért döntött úgy 2015. júniusában, hogy kvázi magánszemélyként, mint polgármester teszek bejelentést a kormányhivatalhoz. Mert a mi jogkörünk, a mi hatáskörünk nem terjed ki erre a kérdésre és én úgy gondolom, hogy az a válasz, az az intézkedés, ami történt ebben és ahová eljutottunk 2016 októberére, novemberére, az gyakorlatilag ugyanaz a kezdőpont, ahonnan indultunk az egész ügyben.”

Vagyis újra kell kezdeni mindent, és ha kell újra és újra – folytatta a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Azt is szeretném elmondani azon a sajtótájékoztatón, hogy ez az ügy nem az ellen irányul, aki adót fizet Cegléden mezőgazdasági tevékenységet folytat, nem az ellehetetlenítésről szól, hiszen elemi érdekünk az, hogy minden vállalkozás a tevékenységét tudja végezni és köszönjük szépen azt, hogy a vállalkozások adót fizetnek nekünk, hogy embereket foglalkoztatnak, azonban azt is fontosnak tartom, hogy a közösségi együttélés szabályait mindenkinek be kell tartani.”

Takáts László hangsúlyozta: minden olyan törvényes eszközt alkalmaztak, amit csak lehetett. Az önkormányzat mindenben együttműködött a kormányhivatallal, hogy eredményes legyen a vizsgálat. A probléma mégsem oldódott meg.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Én annyit tudok tenni ebben az ügyben és ezt meg is fogom tenni újra és újra, bejelentésekkel fogom bombázni újra és újra az illetékes szakhatóságokat addig, amíg ez a kérdés meg nem oldódik.”

Az újabb bejelentést már el is küldte a kormányhivatalnak.