Nem mindegy milyen napszemüveget hordunk!

939

: Nyáron az erős és káros UV sugárzás miatt elengedhetetlen a szem megfelelő védelme. Ahhoz, hogy megóvjuk látásunk egy jó minőségű napszemüveg kell, vagyis UV szűrő tulajdonsággal kell rendelkeznie, így megelőzhetjük a szem károsodását – mondja a szakember.

Manapság már számtalan keret és szín közül választhatunk. Hatalmas napszemüveg készlet áll a rendelkezésünkre. Természetesen nem csak a divat miatt fontos, hanem legfőképp azért, hogy megóvjuk a szemünket a káros sugárzástól – mondta Papp Elek optikusmester.

PAPP ELEK, optikusmester, Papp Elek Optika: ,,Amit nem látunk, ami nem fény, hanem sugárzás ez az UV sugárzás, ez tengerparton erősebb, hiszen reflektálja maga a tenger is, illetve a világos homok is, sokkal több UV sugárzás ér minket, amit nem látunk. Nagyon fontos, hogy egy sötét napszemüveg alatt tágabb tud lenni a pupilla és még több káros sugár érheti a szemünket. Ez elsősorban elnyelődik a szemünk felszínén, másodsorban a szemlencsénkben és egy bizonyos része lejut a szemfenékre, ahol a makula degenerációt okozza.”

A szakember szerint a szem védelmét már egészen fiatal korban el kell kezdeni. Már kiskorban szűrni kell a káros sugárzást, hogy a szem minél kisebb dózist kapjon belőle. Ez persze nemcsak a nyári hónapokra igaz, télen is védeni kell a szemet, hiszen a hó visszaveri az UV sugárzást. Fontos tehát, hogy ne csak a divat alapján válasszunk.

PAPP ELEK, optikusmester, Papp Elek Optika: ,,A napszemüveg az elsősorban divat akárhogy nézzük. A mai napszemüvegek inkább kerek formájúak, nagyobb alakúak, ezek most a trendik. Nagyon fontos, hogy olyan helyen vegyük meg, ahol biztosak lehetünk abban, hogy ez UV szűrős. Sok olyan szemüveg van, amire rá van írva, hogy 100% UV szűrő, de mégsem tudja ezt a kitételt.”

Itt például azt láthatjuk, hogy miképp védi az UV szűrővel rendelkező szemüveg a szemet. Ahol a karkötő elszíneződött, oda eljutott a sugárzás, a fehér részeknél viszont megvédte a lencse. A szakember a látásvizsgálatról is beszélt. Papp Elek azt javasolja, még ha nincs is panasz érdemes évente megnézetni szemünk, hogy időben orvosoljuk, ha esetleg valamilyen gond van.

PAPP ELEK, optikusmester, Papp Elek Optika: ,,A vizsgálat, maga a látás ellenőrzés nem vesz sok időt igénybe, el kell olvasni a megfelelő távolságról – nálunk ez hat méter – a megfelelő optotipeket. Itt egy egész vízust tartunk úgymond normál értéknek.”

A napszemüveg kiválasztásában a legjobb tehát, ha szakértő segítségét kérik, hogy a megvásárolt termék funkciójának megfelelően működjön és biztosítsa a szem védelmét.