Nyári diákmunka június 18-tól!

1777

Támogatást kaphatnak azok a mezőgazdasági és vendéglátóipari vállalkozások, amelyek a nyári szezonban diákokat foglalkoztatnak A munkabér és a járulék összegének háromnegyedét kaphatják meg a cégek a június 18-tól kezdődő időszakban. A Nemzetgazdasági Minisztérium programjában 16 és 25 közötti, nappali tagozatos diákok dolgozhatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a Nyári Diákmunka programot. A cél, hogy ösztönözzék a tanulókat néhány hét munkavállalásra, valamint hogy segítsék a vállalkozókat a nyári idényben megnövekedett feladataikban. A 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanulók az önkormányzatoknál, illetve intézményeiknél, valamint a mezőgazdaságban és vendéglátásban tevékenykedő cégeknél dolgozhatnak június 18-tól. A programban részt vevő vállalkozások, intézmények komoly támogatát kapnak a munkabér és járulékok tekintetében.

MAGDÁNÉ DR. ROSTÁS BOGLÁRKA, hivatalvezető helyettes, Ceglédi Járási Hivatal: A kedvezmények az önkormányzati diákmunkánál a diákoknak adható munkabérnek illetve a szociális hozzájárulási adónak a 100 százaléka támogatható, a vállalkozások területén pedig ez az összeg 75 %, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdaság és a vendéglátás területén működő vállalkozások 25%-kal kell hogy hozzájáruljanak ezekhez a költségekhez.

A támogatható időszak augusztus 31-ig tart, tehát maximum 2,5 hónap. A diákokat maximum napi 8 órában lehet foglalkoztatni. A diákmunka után járó kedvezmény a munkabértől illetve attól is függ, hogy szakképzettséget igénylő avagy azt nem igénylő munkakörről van-e szó.

MAGDÁNÉ DR. ROSTÁS BOGLÁRKA, hivatalvezető helyettes, Ceglédi Járási Hivatal: Összegszerűségében annyi mondható el a szakképzettséget igénylő munkaköröknél, hogy ott a támogatható összeg 135.375 forint/hó/fő, míg a szakképzettséget nem igénylő munkaköröknél 103.500 forint/hó/fő a támogatható munkabér és ezen felül fizethető meg a szociális hozzájárulási adó.

A diákmunka programra a kormányhivatalokban illetve a járási hivataloknál lehet jelentkezni a diákoknak. Cegléden a Foglalkoztatási Osztályon lehet a tanulóknak regisztrálni. A fiatalokat innen közvetítik ki az adott vállalkozásokhoz.