Összeült a gazdakör

985

A tömeges méhpusztulás okairól, megoldásáról, a külterületi egy gazdás utak értékesítéséről is egyeztettek a Gazdakör tegnapi ülésén. De a falu gazdász hálózat átalakításáról is volt szó, erről a megyei fő falugazdász tájékoztatta a részt vevőket.

A tegnapi gazdakör ülésének fő témája a méhpusztulás volt, hiszen idén nyáron vélhetőleg egy csávázószer miatt több méhcsalád is elpusztult. Magyarország egész területén jelentettek be károkat, de Cegléd sem maradt ki a negatív szórásból fogalmazott Petneházy Antal méhész.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, OMME Cegléd és Környéke Helyi Szervezete: ,,A kaptár bontás után kaptáron belül jelentős méhpusztulást észleltek és ezek után jeleztük a hatóság felé is a problémáinkat. Sajnos a 2018-as évben a napraforgó termésünket ez eléggé derékba törte, a kijáró méhek, amelyek a nektárt és mézet gyűjtik mivel elpusztultak jelentős mézveszteségeink is történtek.”

Egyelőre még nem tudják pontosan mi okozza a problémát, most a labor eredményekre várnak.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, OMME Cegléd és Környéke Helyi Szervezete: ,,A beporzó méhek jelentős munkát végeznek a szántóföldi kultúrában és ha ők nincsenek a termés kiesés is nagyobb, amit a gazdák is valamilyen szinten megéreznek.”

A résztvevőket a Ceglédi Gazdakör elnöke köszöntötte. Klément György az idei gyümölcstermésről beszélt.

KLÉMENT GYÖRGY, elnök, Ceglédi Gazdakör: ,,A gyümölcsből most már az alma van hátra mert a csonthéjasokat most már igencsak betakarítottuk. Elmondhatjuk, hogy közepesnél jobb termése volt mindennek az idén, sőt kifejezetten jó termésátlaga volt az almánál egy spontán termő év van, tehát idén 800 ezer mázsa lesz az országban betakarítandó alma. Sajnos többek között ezért mindennek nyomott volt az ára, a csonthéjasoknak, de most az almának is, de ugyanezt elmondhatom a szőlőről is.”

De egyeztettek a külterületi egy gazdás utak értékesítéséről is, valamint a falugazdász hálózat átalakításáról is.