Ösztöndíj pályázatot hirdettek a csemői fiataloknak

1967

Ösztöndíj pályázatot hirdet a csemői önkormányzat a faluban élő általános és középiskolásoknak.. Az ösztöndíjat félévente 3 gimnazista, 3 szakközépiskolás és 3 szakmunkás tanuló kaphatja meg, valamint 1-1 általános iskolás. A program feltétel a jó tanulmányi átlag.

Nagyszerű lehetőség áll most a Csemőben élő fiatalok előtt, hiszen az önkormányzat kiszélesítette a szociális keretet, így a jó tanulmányi eredményt elérő diákokat pénzzel jutalmazzák. A felső oktatásban tanulókat már régóta támogatja az önkormányzat, most pedig a jól tanuló középiskolásokat és általános iskolásokat is jutalmazzák – mondta a polgármester.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Ez egy nagyságrendi 1,5 milliónyi ösztöndíj támogatás évente. Ehhez jön még egy beiskolázási támogatás, amit minden tanköteles korú gyermek után megkapnak majd a szülők augusztusban, ez egy 3,5 milliós program. Kiszélesítettük, van egy másik önkormányzati pályázatunk, ami ősszel esedékes első lakáshoz jutók támogatása néven volt ismeretes, most lakás felújításra is kibővítettük és egy 2 milliós keretet rendeltünk mellé.”

A Csemőben élő középiskolásoknak több kritériumnak is meg kell felelniük.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Tulajdonképpen rendkívül egyszerű a rendszer, négy egész fölötti átlagot szerettünk volna kérni és igazolatlan órák és bukás mentességet. Ezen belül súlyozunk, három szakközépiskolás, három gimnazista és három szakmunkásképzős reménykedhet minden fél évben.”

De az általános iskolások is jutalomban részesülnek. A Ladányi Mihály Általános Iskolában 17 diák kapott ösztöndíjat. A jó tanulmányi eredményeket elérő gyerekeket 5 hónapon keresztül 5000 forinttal támogatja az önkormányzat.

ARATÓ ISTVÁNNÉ, igazgató, Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola: ,,Alsó tagozatnál elvárás a kitűnő bizonyítvány, példás magatartás, szorgalom. A felső tagozatnál kicsit engedtünk, ott 4,5-es átlag vagy jelentős javulás, mert ilyet is szoktunk tapasztalni, illetve jó, vagy példás magatartás és szorgalom. Minden osztályból az osztályfőnökök javaslata alapján az iskola vezetés dönt. A polgármester teljes mértékben átadta ezt a nemes felelősséget az iskolára.”

Ez a fajta támogatás egyébként ösztönzőleg hat a gyerekekre – mondta az igazgató. Hiszen a rendszeres pénzbeli juttatás motiválja őket a tanulásra és a jobb teljesítmény elérésére. Az okleveleket tegnap adták át a kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő diákoknak, akik meglepődve fogadták a jutalmat.

KÖVESDI VANESSZA, BENICZKI DOMINIK: ,,Nagyon meglepett, mert nem számítottam rá. -Igen váratlan volt, hogy én is belekerültem.”

Természetesen a jó eredményekhez mindenki másfajta tanulási praktikát választ.

KÖVESDI VANESSZA: ,,Az órán figyelni kell és az egy fél tanulás, otthon csak át kell olvasgatni.”

Dominik majd egy kutyát szeretne a pénzjutalomból, Vanessza pedig a szüleit lepné meg különböző ajándékokkal. Az ösztöndíj pályázatról bővebb információk a csemo.hu oldalon találhatók.