Palmetta zenekar az óvodában

2137

Modern hangszerelésben mutatja be a magyar népdalokat a Palmetta zenekar, amely ma a Kőrösi úti óvodásoknak tartott koncertet. A kicsik nagyon élvezték a műsort. A 10 éves zenekar célja a hagyományéltetés, vagyis, hogy a népdalokat minél szélesebb körben megszerettessék. Műsorukban nem csak énekelnek, néptáncosok segítségével alaplépéseket is megtanítanak.

Jól ismert gyerekdaloktól, népdaloktól volt hangos ma délelőtt a Kőrösi úti óvoda udvara. Az intézmény a Palmetta zenekart látta vendégül. Az énekes, Szebeni Szilvia kisfia is ebbe az óvodába jár, így-mint mondta-a szokásosnál is különlegesebb élmény volt műsort adni. Szilvi mesélt arról is, hogy 2008-ban Kima Norbert, a zenekar vezetőjének ötlete volt, hogy a népdalokat friss, modern hangzásvilággal ötvözzék.

SZEBENI SZILVIA, énekes: Ő találta ki azt, hogy a népdalokat próbáljuk úgy megörökíteni, úgy továbbadni, amely a jelenlegi generációnak kicsit befogadhatóbb. Ezért jött az ötlet, hogy akkor még egy metálzenekari felállással, aztán finomodott egy rockzenekari felállásra, majd jött egy akusztikus felállás is, hogy városnapokon, falunapokon is fel tudjunk lépni, úgyhogy az ötlet innen jött és természetesen a legfontosabb nekünk az, hogy a hagyományainkat, a kultúránkat tovább tudjuk örökíteni és minél többfelé ezt befogadó közönségnek tudjuk átadni.

A zenekar idén 10 éves. Rengeteg fellépésük van, nem csak itthon, a határon túl is. A kicsik is imádják a koncertjeiket. Önfeledten énekelnek, táncolnak.

SZEBENI SZILVIA, énekes: A gyerekeknek az a legfontosabb, hogy olyan dalokat játszunk, amit ők is ismernek. Vagy ha nem ismernek, de már hallották. Illetve válogatunk olyanokat, amiket nem ismernek, de meg tudunk nekik tanítani. Az a fontos, hogy őket is tanítsuk, fejlesszük. De olyan dalokat hozunk, amiket tudnak énekelni, amire tudnak táncolni.

A tánc is nagyon fontos rész a műsoroknak. A kicsiknek profi táncosok segítenek megtanulni az alaplépéseket.

SALAMON EDINA, táncos: lyen picikkel általában csak körbejárunk, kígyózunk, kapuzunk. Ha van egy kis koreográfian nekik megtanítva akkor azt szoktuk gyakorolni. Például egyes csárdás, kettes csárdás, cifra. Cifrát most itt nem tanultunk, mert ahhoz még picik, de a műsor végén megpróbálkoztunk azzal is.

A zenekar most hétvégén több jótékonysági koncerten is részt vesz és fellépnek Kőröstarcsán is. A Kőrösi úti óvodába nem csak jó hangulatot vittek, a zenekar édességgel is kedveskedett a gyerekeknek, a műsor végén pedig természetesen nem maradt el a közös fotó sem.