Polgármesteri tájékoztató

433

– Ezúton szeretném megköszönni a város lakosságának, hogy méltósággal és türelemmel jutott túl a húsvéti ünnepeken. Ez a felelőségteljes magatartás is hozzájárult ahhoz, hogy még mindig nincs – hivatalosan, teszttel igazolt – koronavírus fertőzésben szenvedő beteg a városban. A karanténban lévők száma folyamatosan változik (jelenleg 36 fő), hisz még mindig sokan térnek haza külföldről és esetükben automatikus a karanténba helyezés. Viszont nagyon sokan kikerültek már onnan. Egy személy esetében rendeltek el zárlatot, mert fertőzött személlyel érintkezett, de nem beteg. A fertőzött személy az előzőekből következően nem ceglédi. A kedvező helyzet fenntartása érdekében továbbra is kérem az előírások betartását.

– MÁS

– Az elmúlt napokban a sajtóban központi helyet foglalt el a különböző időseket gondozó intézményekben kialakult járvány. Ezzel kapcsolatban mind az Országos Tisztifőorvos, mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozatot, illetve útmutatást adott ki. Tegnapi nap látogatást tettem a Bajcsy Zs. úti Idősek Otthonában és az intézményvezetővel áttekintettük, hogy az előírásoknak meg tudnak-e felelni, és hogy mire van szükségük. Megnyugvással vettem tudomásul, elkészült az intézmény izolációs terve, továbbá létrehozták a COVID-19 fertőzések megelőzésével és az esetleges járvánnyal összefüggő feladatokért felelős csoportot. Kéz- és felületfertőtlenitő szerek, egyéni védőeszközök rendelkezésre állnak, beszerzésük folyamatos, bár néha a kereskedelmi készletek hiánya miatt akadozik. Ezúton is köszönöm az Intézmény dolgozóinak áldozatos munkáját.

– MÁS

– Szintén a híradásokból tudhatjuk, hogy naponta milliószámra érkeznek az országba szájmaszkok. Számos megkeresés érkezett a hivatalhoz, hogy a lakosságot lássuk el maszkokkal. Az önkormányzat ezekből a maszkokból egy darabot nem kap. Az elmúlt hetekben Kínából (korábbi kvázi testvérvárosi kapcsolat alapján) kapott a város 5000 maszkot. Akkor az alapellátó orvosok, óvodák, bölcsődék, idősotthon stb. részére kiosztásra került a szállítmány.

– MÁS

– Egy másik internetes portálon kérdés hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mi van a VÉDA kapuval. Információnk szerint az un. SpeedCam kamera tesztelése sikeresen lezárult. Január 24-én levelet írtam az Országos Rendőr-Főkapitányság vezetőjének, melyben többek között hozzájárulását kértem –a múlt év novemberi egyeztetések alapján – a Kossuth Ferenc utcai mérőpont kialakításához. Választ még nem kaptunk, feltehetően a veszélyhelyzet miatt. Még egy kicsit várok és ismételten megkeresem.

Hölgyeim és Uraim! Kérem bátran keressenek kérdéseikkel, javaslataikkal az e-mail címemen (polgarmester@cegledph.hu). Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Forrás:
facebook/Csáky András
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000909550462