Régi iratot adományoztak a Kossuth Múzeumnak

1287

Különleges leveleket adományoztak a Kossuth Múzeumnak. Egy lengyel gyűjtő ajánlotta fel a Bem József párizsi emigrációja alatt készült iratokat a múzeum számára. Boguslaw Witkowski ajándékát barátja, Filipowicz Kristóf adta ma át a múzeum igazgatójának.

Mindössze 333 példány van a világon abból a levélgyűjteményből, amit ma a Kossuth Múzeumnak ajándékoztak. A Bem József párizsi emigrációja alatt született iratokat Filipowicz Kristóf adta át a múzeum igazgatójának.

FILIPOWICZ KRISTÓF, elnök, VBW CEKK: ,,Az irat a barátom, Cegléd barátja, Kossuth Múzeum barátja Boguslaw Witkowski ajándékozta. Ő már évek óta nekem segít a sport csapat mellett és nagyon érdekli a történelem, a közös múlt, közös történelem.”

Witkowski egy internetes árverésen vette az iratot csak azért, hogy a városnak ajándékozza.

FILIPOWICZ KRISTÓF, elnök, VBW CEKK: ,,Nekem meg a Reznák Erzsébet igazgató nőnek ígéretet tett, amikor tavaly itt járt Cegléden – akkor is hozott egy okmány ajándékot -, hogy bármit meglát az interneten, ami Cegléddel, Kossuthtal, Bemmel kapcsolatos akkor természetesen megveszi és ide ajándékozza a ceglédieknek.”

A múzeum igazgatója nagyon örült az adománynak. Reznák Erzsébet arról beszélt, hogy Bem József tábornok Lengyelországból menekült Párizsba és onnan érkezett ide az országba. Az iratok az ő Magyarország előtti életéről szólnak. Tavaly egyébként egy újságot kaptak a lengyel gyűjtőtől. Az a dokumentum pedig Bem József 1929-es újra temetéséről szól.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Bem holttestét, pontosabban földi maradványait Aleppó-ból vitték haza, egyenesen az ő szülővárosába Tarnów-ba ráadásul Magyarországon keresztül. Ő a mi közös hősünk szemmel láthatóan, meg az iratok szerint nagy eseményt és nagy megrendülést jelentett Magyarország számára. Ez volt a tavalyi adomány, ez pedig az idei szintén Bemhez kötődik és azt hiszem, hogy nagy köszönettel tartozunk mindezért Boguslaw Witkowski-nak.”

Az ilyen régi iratokat, ereklyéket mindig örömmel fogadja a múzeum – fogalmazott az igazgató.