A diákok közéleti aktivitása

977

Rendhagyó uniós programban vettek részt a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjai. A 7 ország részvételével zajló nemzetközi projekt célja a fiatalok társadalmi szerepvállalásának ösztönzése. Tegnap a Könyvtárban a Közgázos diákok vitatták meg, hogy a digitális eszközök miként ösztönözhetik az ifjúságot a közügyekben való részvételre.

Közgázos diákok töltötték meg tegnap a Városi Könyvtár egyik helyiségét. Egy különleges nemzetközi programban vettek részt, amit Pest Megye Önkormányzata valósít meg.

DORKA ÁRON, programfelelős, Pest Megye Önkormányzata: ,,Ez a projekt az ,,Európa a Polgárokért” Európai Uniós Program keretében valósul meg. Pest Megye Önkormányzata pályázata alapján. Ez a második rendezvény Magyarországon, egyébként ez egy hét országból álló nemzetközi együttműködés. A célja pedig az, hogy fiatalokkal különböző olyan témákat vitassunk meg, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok jobban bekapcsolódjanak a demokratikus folyamatokba, jobban részt vegyenek a közéletben.”

Tegnap arra keresték a választ, hogy a digitális eszközök hogyan segíthetik a fiatalok bekapcsolódását a választásokba, valamint a közéletbe. A vitákat élőben közvetítették, majd egy videó megosztó platformon közzéteszik. Minden országban, városban készül egy angol nyelvű összefoglaló is, így össze tudják majd hasonlítani mit gondol az ifjúság az adott témáról.

DORKA ÁRON, programfelelős, Pest Megye Önkormányzata: ,,Eddig a legkülönlegesebb, ami a múlt héten felvetődött az volt, hogy egy népszerű tárkeresős applikációhoz hasonlóan lehetne mondjuk szavazni a parlamenti választásokon. Más egyéb ilyen ötlet is felvetődött, a lényeg az, hogy igazából nem értik, hogy szinte mindenre lehet szavazni, de pont ilyen ügyekben nincsen ilyen.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a program hasznos, hiszen a fiatalok nem foglalkoznak igazán a közélettel – mondta Sági Ferenc pedagógus.

SÁGI FERENC, pedagógus: ,,Sajnos azt tudom mondani, hogy az utóbbi években egyre kevésbé aktivizálják magukat. Nem nagyon érdekli őket a közélet.”

De ezen lehet változtatni, a diákoknak pedig számtalan ötlete van arra, hogy hogyan.

VEZSENYI ÁDÁM: ,,A fiatalokat a legkönnyebben olyan módokon lehetne elérni, amivel ők mostanában foglalkoznak. Ez az internet lenne, ez az egyik legjobb lehetőség rá. Ott is olyan oldalakon. amiket nap mint nap követnek, néznek. Mi a youtube-ot találtuk a legjobb lehetőségnek, ott, ha mindennap egy kicsit információt adnánk át nekik akkor így talán a politika világába jobban beletudnának kóstolni.”

Ádám azt is elmondta, hogy a statisztikák szerint az ifjúság leginkább a youtube-ról informálódik. Ha ott látnak valamit, ami érdekli őket, tovább böngésznek a témával kapcsolatban az interneten.