Rövid híreink

1144

Elkezdődött a nyári vakáció. A 2016/2017-es tanév több mint 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás számára fejeződött be. A szünet 77 napos lesz. Rövid híreink következnek.

Minden iskolában kicsengettek, elkezdődött a két és fél hónapos nyári szünet. A szülőknek nincs könnyű dolguk, mert bár az iskoláknak kötelező ügyeletet fenntartaniuk, nem muszáj tartalmas időtöltést, szórakozást, játékos tanulást, fejlesztést biztosítaniuk. Viszont idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a gyerekek a szünidő tartalmas eltöltésére. Cegléden lesz lovas, kézműves, színjátszó és sporttábor is. A következő tanév szeptember elsején kezdődik.

Közeledik a dinnyeszezon. Kicsivel több mint ötezer hektárról takaríthatnak be termést. A gazdák jó szezonra számítanak, a meleg nappalok, a gyakori eső és a hűvösebb éjszakák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű dinnye teremjen az országban. Annak érdekében azonban, hogy az ízletes árut el is tudják adni, tárgyalóasztalhoz ülnek az áruházláncok képviselői és a dinnyetermesztők. A cél, hogy csökkentsék az árnyomás miatti feszültséget, ami tavaly dinnyedobálós tüntetésbe torkollott. Tájékoztatni fogják a kereskedőket a dátumról, amikortól a magyar dinnye már nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre és azt várják, hogy addigra a boltok kiürítsék a külföldről beszerzett árukészletet, a polcokat pedig tisztességes áron kínált magyar dinnyével töltsék fel.

Mostantól a belföldi díjszabás mellett telefonálhatunk, küldhetünk SMS-t és használhatjuk a netes adatkeretünket az unió területén. Eltörölték a roaming díjat, vagyis június 15-től az unió tagországaiban belföldi árakon tudunk hívást indítani fogadni. üzenetet küldeni és internetezni. Az országhatárokat átlépő mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolták fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, most pedig végleg eltörölték